szombat, szeptember 27, 2014

Csíkos-Tejszínes Túró torta (sütés nélkül)

Az egyik nagy recept megosztó portálon jött velem szembe...és annyira, de annyira megtetszett, muszáj volt kipróbálnom. Sütni csak az alját kell, a krémet csak kikeverni és türelemmel várni :)
Nem mondom, hogy egy olcsó sütemény, de nagyon finom volt, bár nekem a kakaópor-rum tejszínes-túrós rész nem ízlett annyira. Legközelebb megpróbálom helyettesíteni valami mással. Hatalmas adag lett belőle, szerintem nem fért volna bele a rendes kapcsos kerek tortaformámba, így a szív alakúban készítettem.

Csíkos-Tejszínes Túró torta 

Hozzávalók: 
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 1/2 cs. sütőpor
- 12 dkg liszt
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor

A krémhez
- 2,5 dl tej
- 20 dkg cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 4 tojás sárgája
- 3 ek. sütő rum
- 5 dl habtejszín
- 50 dkg nem túl száraz túró
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 12 lap zselatin

Elkészítés: 
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét pici sóval és a cukor felével kemény habbá verjük. A sárgáját pedig a megmaradt cukorral fehéredésig habosítjuk. Ezt a kemény habhoz keverjük óvatosan, majd az átszitált lisztet elkeverjük a szintén átszitált sütőporral és kakaóporral. A lisztes keveréket 2-3 adagonként a tojásos részhez keverjük. Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába (nekem a szív formába) simítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Kihűtjük.
A krémhez a zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A tejet, cukrot és a tojások sárgáját elkeverjük és felmelegítjük. Beletesszük a kinyomkodott lap zselatinokat és tovább melegítjük, arra figyeljünk, hogy ne forraljuk! Egy nagy tálban a túrót áttörjük és apránként adagoljuk hozzá a tejes-zselatinos részt, állandó kavarás mellett, illetve a felvert tejszín habot. A krémet két részre osztjuk. Az egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport és belekeverjük a rumot.
A kihűlt torta lapra egy kis merőkanálnyi világos krémet, majd utána egy kis merőkanálnyi kakaós krémet merünk. Ezt ismételjük, amíg el nem fogy a krémünk. Nem kell rázogatni, egyengetni, csak mindig a közepére merni a krémet.
Hűtőben egy éjszakát pihentetni, másnap szelhető.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése