Azóta már többször készült, nagyon finom. Szerintem simán megállja a helyét az ünnepi asztalon is, de vendég várónak sem utolsó...vagy ha valami finom sütire vágyunk...egyszóval "JÓFÉLE" sütike ez! Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy első alkalommal alig maradt meg a fele...sietni kellet a fotózással :)
Francia Mákos-Krémes
Hozzávalók:
- A mézes lapokhoz:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 ek. méz
- 7 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- A mákos piskótához:
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 6 tojás
- 3 ek. víz
- 1/2 dl olaj
- 1/2 csomag sütőpor
- 10 dkg darált mák
- Krémhez:
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás puding
- 7 dl tej
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
Elkészítés:
A mézes lap hozzávalóiból rugalmas, jól formázható tésztát gyúrunk. Ketté osztjuk és egy közepes tepsi hátán, amit kicsit beolajozunk 2 lapot sütünk. Én egy 22x38 cm-es tepsit használtam. A lapokat sütés előtt szurkáljuk meg és 200 fokra előmelegített sütőben szép világos barnára sütjük. Mikor kivesszük a sütőből, akkor egy széles pengéjű késsel finoman alányúlva az asztalra csúsztatjuk egy darab sütőpapírra, vagy abroszra. Mind a két lapot hagyjuk kihűlni. Hűlés során megkeményedik a mézes lap, majd a krémtől újra meg fog puhulni.
A mákos piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük 10 dkg cukorral, majd hozzákeverjük a vizet, olajat és a darált mákot. A tojások fehérjéjét pedig a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan elkeverjük a mákos masszával és a sütőporos liszttel. Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapíros tepsibe (amin a lapokat is sütöttük) simítjuk a piskótát és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép világosra sütjük. Tűpróba! Közben nem nyitogatjuk a sütőt legalább az első 15 percben! Ha kész, akkor kapcsold le a sütőt és a nyitott ajtóra tedd a piskótát, ott hagyd kicsit hűlni, majd utána teheted hűvösebb helyre. Így nem esik össze, hanem szép egyenletesen hűl ki.
A krémhez a tojások sárgáját a 15 dkg porcukorral, vaníliás puding porral és a tejjel csomó mentesre keverjük. (Tehetünk bele 1 csomag vaníliás cukrot is, vagy egy pici vanília kivonatot.). Folytonos kevergetés mellett jó sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük. A margarint kikeverjük a porcukorral. (Én mindig csak 20 dkg margarint és 15 dkg porcukrot használok, biztos ami biztos alapon. Ha még úgy látom kell bele az a plusz 5-5 dkg margarin és porcukor, akkor azt a már kész krémhez keverem. Így elkerülöm azt, hogy túl édes vagy túl margarinos legyen.). A kihűlt pudingos részt kézi mixerrel elkeverem a margarinos résszel. Jól kihabosítom és egyneművé keverem.
A mákos piskótához a tojások sárgáját habosra keverjük 10 dkg cukorral, majd hozzákeverjük a vizet, olajat és a darált mákot. A tojások fehérjéjét pedig a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan elkeverjük a mákos masszával és a sütőporos liszttel. Kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapíros tepsibe (amin a lapokat is sütöttük) simítjuk a piskótát és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép világosra sütjük. Tűpróba! Közben nem nyitogatjuk a sütőt legalább az első 15 percben! Ha kész, akkor kapcsold le a sütőt és a nyitott ajtóra tedd a piskótát, ott hagyd kicsit hűlni, majd utána teheted hűvösebb helyre. Így nem esik össze, hanem szép egyenletesen hűl ki.
A krémhez a tojások sárgáját a 15 dkg porcukorral, vaníliás puding porral és a tejjel csomó mentesre keverjük. (Tehetünk bele 1 csomag vaníliás cukrot is, vagy egy pici vanília kivonatot.). Folytonos kevergetés mellett jó sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük. A margarint kikeverjük a porcukorral. (Én mindig csak 20 dkg margarint és 15 dkg porcukrot használok, biztos ami biztos alapon. Ha még úgy látom kell bele az a plusz 5-5 dkg margarin és porcukor, akkor azt a már kész krémhez keverem. Így elkerülöm azt, hogy túl édes vagy túl margarinos legyen.). A kihűlt pudingos részt kézi mixerrel elkeverem a margarinos résszel. Jól kihabosítom és egyneművé keverem.
Az egyik mézes lapot megkenem a krém felével, erre jön a mákos piskóta lapunk, majd a krém másik fele, amit a másik mézes lappal zárunk le. Óvatosan kicsit megnyomkodjuk. 1 napig állni hagyjuk, ennyi idő alatt a mézes lapok szépen megpuhulnak a krémtől.
Másnap porcukorral megszórjuk a tetejét, tetszőleges szeletekre vágjuk.
Nagyon finom! Mák kedvelőknek kötelező kipróbálni :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése