szombat, szeptember 27, 2014

Brokkoli Mornay mártással

Laktató és finom étel. Így még az én gyerkőceim is megeszik a brokkolit. :)

Brokkoli Mornay mártással 

Hozzávalók: 
- 1 kg brokkoli
- 8 dkg vaj
- 3 púpozott ek. liszt
- 5 dl tej
- 1 mokkáskanálnyi őrölt bors
- só (ízlés szerint)
- fél mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió
- 2,5 dl tejszín (főző)
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg reszelt sajt + 10 dkg a tetejére

Elkészítés: 
A brokkolit rózsáira szedve annyi forrásban lévő vízbe dobjuk, ami éppen ellepi és 5-6 perc alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük és egy kivajazott hőálló jénaiba szórjuk.
A maradék vajat egy kisebb lábosban felolvasztjuk és a lisztet kicsit megfuttatjuk rajta, de ne pirítsuk meg. A tejet apránként beleöntjük és kevergetve, pár perc alatt sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval. A tejszínnel elhabart tojás sárgájával gazdagítjuk és felforraljuk, majd beleszórjuk a 15 dkg lereszelt sajtot, simára keverjük és a brokkolira öntjük. 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és 200 fokra előmelegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük (kb. 15-20 perc).
Párolt rizzsel tálaltam

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése