Brokkoli Mornay mártással
Hozzávalók:
- 1 kg brokkoli
- 8 dkg vaj
- 3 púpozott ek. liszt
- 5 dl tej
- 1 mokkáskanálnyi őrölt bors
- só (ízlés szerint)
- fél mokkáskanálnyi őrölt szerecsendió
- 2,5 dl tejszín (főző)
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg reszelt sajt + 10 dkg a tetejére
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedve annyi forrásban lévő vízbe dobjuk, ami éppen ellepi és 5-6 perc alatt roppanósra főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük és egy kivajazott hőálló jénaiba szórjuk.
A maradék vajat egy kisebb lábosban felolvasztjuk és a lisztet kicsit megfuttatjuk rajta, de ne pirítsuk meg. A tejet apránként beleöntjük és kevergetve, pár perc alatt sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval. A tejszínnel elhabart tojás sárgájával gazdagítjuk és felforraljuk, majd beleszórjuk a 15 dkg lereszelt sajtot, simára keverjük és a brokkolira öntjük. 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és 200 fokra előmelegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük (kb. 15-20 perc).
Párolt rizzsel tálaltam
A maradék vajat egy kisebb lábosban felolvasztjuk és a lisztet kicsit megfuttatjuk rajta, de ne pirítsuk meg. A tejet apránként beleöntjük és kevergetve, pár perc alatt sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval. A tejszínnel elhabart tojás sárgájával gazdagítjuk és felforraljuk, majd beleszórjuk a 15 dkg lereszelt sajtot, simára keverjük és a brokkolira öntjük. 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és 200 fokra előmelegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük (kb. 15-20 perc).
Párolt rizzsel tálaltam
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése