Almás Sütőtök Krémleves
Hozzávalók:
- 25 dkg sütőtök (pucolva)- kb. 1 nagyobb és 1 közepes sütőtök
- 4 alma
- 4 közepes burgonya
- 4 leveskocka (csirke)
- kb. 5 liter víz
- só
- vegeta
- 4-5 ek. citromlé
- ízlés szerint pár ek. cukor
- 1 nagy doboz tejföl (400 g)
- pici őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A sütőtököket megmossuk, felcikkezzük és a magokat kiszedjük. Sütőpapíros tepsire tesszük és kb. 1 óra alatt 200 fokos sütőben megsütjük a megmosott és alufóliába csomagolt burgonyával együtt. Ha megsültek kicsit hűlni hagyjuk, héjukat lehúzzuk (szerintem ezt előző nap is elkészíthetjük). Felkockázva egy nagyobb edénybe tesszük a sütőtököt és a burgonyát is. Felöntjük kb. 4- 4,5 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat, vegetát, sót, majd összefőzzük. Ha össze főtt, akkor összeturmixoljuk (én botmixerrel turmixoltam), ízesítjük pici őrölt szerecsendióval, citromlével és kevés cukorral. Ha szükséges, akkor még vízzel hígítjuk. A tejfölt a leves levével elkeverve (hőkiegyenlítés) a leveshez adjuk, kicsit felforraljuk.
Pirított tökmaggal vagy akár pirított kenyér kockákkal is tálalható. Én még egy kevés tejfölt adtam hozzá.
Finom, olyan igazán szívet-lelket melengető leves :)
Pirított tökmaggal vagy akár pirított kenyér kockákkal is tálalható. Én még egy kevés tejfölt adtam hozzá.
Finom, olyan igazán szívet-lelket melengető leves :)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése