csütörtök, február 27, 2014

Karalábé (azaz Turnip) leves

Igazából nem sok hozzáfűzni valóm van a leveshez. Talán csak annyi, hogy gyerek koromban nem voltam oda érte. Szerencsére az én lurkóim nem panaszkodnak. Eleinte elég nehéz volt beszereznem a karalábét. Aztán addig-addig szemezgettem az írek ún. turnip-jával, hogy egyszer csak nem tudtam elmenni mellette úgy, hogy ne tegyek egyet a kosaramba. Itthon pedig meghámoztam, megfőztem és meglepetten tapasztaltam, hogy hasonló íze van mint a karalábénak. Hurrá...gondoltam magamban...nem kell többet karalábét vadásznom. Így nálunk ebből készül a "karalábé" leves, sőt a húslevesbe is ezt teszem.
Nagyon finom, ha van lehetőségetek, akkor próbáljátok ki így. Ha nincs...marad a jól megszokott karalábé...azzal is ízletes.
A turnip-ot, tarlórépa vagy kerekrépa néven ismerik otthon. Igaz azt is inkább takarmányozásra használják.Az angolok és (gondolom) ez által az írek is igen kedvelik. Egyébként a káposztafélék családjába tartozik. Íze a karalábé és a retek között van, de kicsit édesebb. A színe nyersen halvány sárgás, kicsit narancs színű...viszont megfőve szép narancs sárga :)


Karalábé (Turnip) leves 

Hozzávalók: 
- 1 nagyobb turnip (vagy 2 nagyobb karalábé) 
- 1 hagyma 
- 1-2 maréknyi rizs 
- só, bors, vegeta ízlés szerint 
- 2-3 ek. liszt 
- olaj 
- pici pirospaprika
- 2-3 dl tej 
- petrezselyem zöld (esetleg zeller zöld) ízlés szerint

Elkészítés: 
A lábasba vizet teszek (én dupla adagot szoktam főzni...ugyanis mi simán megesszük 2 nap...sőt, másnap még finomabb). A turnip-ot meghámozom, felszeletelem, majd kis kockákra vagy hasábokra szelem. Mehet a vízbe. Fűszerezem, só, bors, vegeta. A hagymát meghámozom és keresztben kicsit bevágom, nem kell teljesen, ne essen szét a hagyma. Egészben teszem a levesbe, majd a végén kiveszem. (Az úszkálós hagyma darabok elkerülése végett. Nem mintha nem tudnék apróra kockázni egy hagymát...de így nekem bevált :) ). Amikor félpuha a turnip, akkor beleszórok 1-2 maréknyi rizset és készre főzöm.
A lisztből és az olajból rántást készítek, majd lehúzom a tűzről és egy pici pirospaprikát szórok bele, majd felöntöm a tejjel és csomómentesre keverem. Ezt a leveshez adom, felfőzöm. A végén beleszórom a felaprított petrezselyem zöldet vagy zeller zöldet.
Szerintem amilyen egyszerű, olyan finom :)

Szóval így néz ki :)
(A kép az internetről van).
Félbe vágva...
(Szintén netes kép).
Ilyen felszeletelve.
(Kép a netről).

És leves formájában. Imádom!!!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése