szombat, április 26, 2014

Bab leves egy kis pikantériával

Rengeteg helyen olvasható ilyenkor "maradék felhasználási" receptek. Én igyekszem a sonkából és kalácsból is annyit főzni, sütni, hogy elfogyjon.
Kalácsom pár szelet maradt ami már senkinek sem kellett. Sonkám semmi, elfogyott.
Viszont amit mindig félre teszek, az a sonka főző leve. Leszűröm, dobozolom és irány a fagyasztó! Húsvét utáni napokon, mikor már kifogytunk az ünnepi menüből, akkor szépen előveszem a lefagyasztott sonkalét és erre főzöm meg a bab levest, amit az én kis családom ilyenkor a kenyér helyett a megmaradt sós rágcsálni valókkal és pogácsával, illetve természetesen hagymával szeret a legjobban!

Bab leves egy kis pikantériával 

Hozzávalók: 
- a húsvéti sonka főző leve
- szükség esetén még víz
- 5-6 szál sárgarépa
- 1 hagyma
- 3-4 cikk fokhagyma
- pár szem babér levél
- 1/2 kg előzőleg beáztatott tarkabab (vagy amilyet szerettek)
- 3-4 kanál liszt
- olaj a rántáshoz
- kb. 4-5 dl tej
- 1 kk. piros paprika

Előző este megmosom a kimért babot és beáztatom egy éjszakára. Másnap reggel leöntöm róla a vizet.
Egy nagyobb lábosban kb. 1-2 liternyi vizet öntök, attól függően mennyi a sonkalém, hogy elegendő legyen a leveshez. Ebbe helyezem bele a lefagyasztott sonkalét (majd szépen lassan elolvad benne). Addig megpucolom a hagymát, fokhagymát és a répákat.
A hagymát én egészben hagyom, csak kereszt alakban bevágom kicsit az egyik végét. A fokhagymákat a sonkalés alapba reszelem. A sárgarépákat kisebb hasábokra szelem és a leveshez adom. Ha már a sonkalé elolvadt benne, akkor beleteszem a babér levelet és a babot.
Készre főzöm. Rántást készítek a lisztből és olajból, mikor halvány barnás, akkor lehúzom a tűzről és elkeverek benne 1 kk. piros paprikát. Felöntöm tejjel és csomó mentesre keverem. Ezt a leveshez öntöm, felfőzöm.
Kenyérrel vagy pogácsával tálalom, illetve aki szereti eheti hagymával is :)
Nekünk ez a mennyiség bőven elég 2 napra. Másnap sokkal, de sokkal finomabb lesz, mivel még inkább "összeérnek" az ízek!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése