péntek, április 11, 2014

Sárga túró

Tavaly láttam meg valahol ezt a finomságot és kíváncsivá tett, ugyanis mi soha nem készítettünk ilyet a sonka mellé. Gondoltam kipróbálom, egy kisebb kis gömböcskével :) Nem csalódtam benne, nekünk nagyon ízlett és még a gyerekek is megkóstolták :)
Egyszerű elkészíteni, nem igényel semmi plusz ügyességet.

Sárga túró 

Hozzávalók:
- 500 ml tej
- 5 tojás
- 2 ek. cukor
- vanília aroma (én vaníliás cukrot használtam 1 csomaggal)
- 5 dkg mazsola (ehelyett én aszalt sárgabarackot használtam)
- sűrű szövésű vászon (egy konyharuhát használtam)

Elkészítés: 
A tejet kimérem és beleöntöm egy lábosba és felforralom. Amíg forr a tej, addig a tojásokat egy villával felverem, majd a tejbe öntöm. Hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot, és az apróra feldarabolt aszalt sárgabarackot és kavargatva addig főzöm, amíg "túrós" nem lesz a massza.
Ha ez megtörtént, akkor egy vékony vászonnal vagy konyharuhával kibélelek egy nagyobb szűrőt és ebbe öntöm bele a masszát. A konyharuha négy sarkát szorosan összekötöm, ügyelve a benne lévő masszára, hogy ne folyassam ki és felakasztom valahova (nekünk illetve a fiúknak van egy nagy fittneszgép csodájuk...és annak az egyik "karjára" szoktam felkötni) és aláteszek egy tálat, amibe majd a savó csöpög. Egy egész éjszakára ott hagyom, másnap, mikor a savó alaposan kicsöpögött belőle, akkor kiborítom a konyharuhából, szeletelem és a sonka mellé kínálom.
Idén (ha kapok) aszalt vörös áfonyával fogom kipróbálni.

Lehet sósan is készíteni, csak akkor a cukor helyett sót teszünk bele ízlés szerint, illetve adhatunk hozzá zöldfűszert vagy akár fokhagymát is.

Ebből az adagból ennyi lett...7 szeletre tudtam felvágni. Nekünk pont elég volt :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése