A lényeg az, hogy ez a sütemény nagyon nagyon finom, kicsit puha, kicsit omló és nem túl édes. Szerintem kimondottan jól passzol az ünnepi asztalra is, vagy valamilyen finom kényeztetésre vágyó napra is :)
Hamis Túrós
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 5 tojás sárgája
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- pici só
A krémhez:
- 5 dl tej
- 8 ek. cukor
- 2 cs. vaníliás puding por (főzős)
- 40 dkg tejföl
- 5 tojás fehérje
- 1 citrom reszelt héja
Tetejére: porcukor
Elkészítés:
Először elkészítem a krémet. A puding porokat elkeverem a cukorral, majd apránként hozzáöntöm a tejet és csomó mentesre keverem. Sűrű pudingot főzök belőle és még forrón hozzákeverem a kimért tejfölt. A tojások fehérjéből pici sóval kemény habot verek és óvatosan beleforgatom a tejfölös-pudingba. Belereszelem egy megmosott citrom héját is.
A sütőt közben előmelegítem 180 fokra.
A tésztához a margarint és a cukrot kihabosítom kézi mixerrel, majd egyesével belekeverem a tojás sárgákat. A sütőporral és egy csipet sóval elkevert lisztet egy nagyobb tálba szitálom és ehhez adom a margarinos-tojásos masszát, majd egynemű tésztát gyúrok belőle. Ha szükséges, akkor pici lisztel még kiegészítem. A tésztát két részbe osztom, úgy, hogy egy nagyobb és egy kisebb cipót kapjak (kb. 60-40% arányban). A tepsit (kb. 27x38 cm) kibélelek sütőpapírral. A nagyobbik tészta gombócot lisztezett deszkán kb. tepsi méretűre nyújtom, majd a tepsibe rakom és kézzel kicsit még megnyomkodom, eligazgatom a tepsi alján, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen. Erre rákanalazom a krémet, elsimítom. A maradék (kisebb) tészta gombócból rudakat sodrok és ezzel berácsozom a krém tetejét. A már előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütöm. Hagyom teljesen kihűlni, majd kockákra szelem és leporcukrozva kínálom.
A sütőt közben előmelegítem 180 fokra.
A tésztához a margarint és a cukrot kihabosítom kézi mixerrel, majd egyesével belekeverem a tojás sárgákat. A sütőporral és egy csipet sóval elkevert lisztet egy nagyobb tálba szitálom és ehhez adom a margarinos-tojásos masszát, majd egynemű tésztát gyúrok belőle. Ha szükséges, akkor pici lisztel még kiegészítem. A tésztát két részbe osztom, úgy, hogy egy nagyobb és egy kisebb cipót kapjak (kb. 60-40% arányban). A tepsit (kb. 27x38 cm) kibélelek sütőpapírral. A nagyobbik tészta gombócot lisztezett deszkán kb. tepsi méretűre nyújtom, majd a tepsibe rakom és kézzel kicsit még megnyomkodom, eligazgatom a tepsi alján, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen. Erre rákanalazom a krémet, elsimítom. A maradék (kisebb) tészta gombócból rudakat sodrok és ezzel berácsozom a krém tetejét. A már előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütöm. Hagyom teljesen kihűlni, majd kockákra szelem és leporcukrozva kínálom.
Nagyon finomak :) Kipróbálni ér! Nem okoz csalódást :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése