szerda, április 09, 2014

Hamis Túrós

Valamikor régebben feljegyzett sütike. Tavaly kapartam elő...hát igen...egy egész ládányi ilyen van, még abból az időből, amikor még csak gyűjtögető voltam. Azóta szerencsére van miből és van kinek elkészítenem őket. Pont emiatt sajnos már nem tudom, hogy pontosan kitől is ered a recept, ha valaki ráismer és jelzi, akkor azon pillanat bejegyzem...nehogy aztán "lopási vád" érjen :)
A lényeg az, hogy ez a sütemény nagyon nagyon finom, kicsit puha, kicsit omló és nem túl édes. Szerintem kimondottan jól passzol az ünnepi asztalra is, vagy valamilyen finom kényeztetésre vágyó napra is :)

Hamis Túrós 

Hozzávalók:

A tésztához:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 5 tojás sárgája
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- pici só

A krémhez:
- 5 dl tej
- 8 ek. cukor
- 2 cs. vaníliás puding por (főzős)
- 40 dkg tejföl 
- 5 tojás fehérje
- 1 citrom reszelt héja

Tetejére: porcukor

Elkészítés:
Először elkészítem a krémet. A puding porokat elkeverem a cukorral, majd apránként hozzáöntöm a tejet és csomó mentesre keverem. Sűrű pudingot főzök belőle és még forrón hozzákeverem a kimért tejfölt. A tojások fehérjéből pici sóval kemény habot verek és óvatosan beleforgatom a tejfölös-pudingba. Belereszelem egy megmosott citrom héját is.
A sütőt közben előmelegítem 180 fokra.
A tésztához a margarint és a cukrot kihabosítom kézi mixerrel, majd egyesével belekeverem a tojás sárgákat. A sütőporral és egy csipet sóval elkevert lisztet egy nagyobb tálba szitálom és ehhez adom a margarinos-tojásos masszát, majd egynemű tésztát gyúrok belőle. Ha szükséges, akkor pici lisztel még kiegészítem. A tésztát két részbe osztom, úgy, hogy egy nagyobb és egy kisebb cipót kapjak (kb. 60-40% arányban). A tepsit (kb. 27x38 cm) kibélelek sütőpapírral. A nagyobbik tészta gombócot lisztezett deszkán kb. tepsi méretűre nyújtom, majd a tepsibe rakom és kézzel kicsit még megnyomkodom, eligazgatom a tepsi alján, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen. Erre rákanalazom a krémet, elsimítom. A maradék (kisebb) tészta gombócból rudakat sodrok és ezzel berácsozom a krém tetejét. A már előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütöm. Hagyom teljesen kihűlni, majd kockákra szelem és leporcukrozva kínálom.


Nagyon finomak :) Kipróbálni ér! Nem okoz csalódást :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése