csütörtök, június 19, 2014

Pihe puha pogácsa...

A nagy kihagyás után ismét sütivel jövök. Már annyi kihagyásom volt...hát ég is a pofim rendesen, hogy nem úgy megy ez a blogolás mint szeretném...
Hiába nah...ez így megyeget nálam, forgalmas az élet :)

Pogácsa recept még nem szerepel a blogon, pedig már készült pár variáció. Most az első nagy kedvencemet mutatom meg, illetve teszem közzé. Ez volt az első pogi amit sütöttem és azóta is szeretem :)

Pihe-puha Pogácsa 

Hozzávalók: 
- 60 dkg liszt
- 3 tojás
- 1 kis dobozos tejföl (175 g-os)
- 25 dkg margarin
- 4 teáskanál só
- 2 teáskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg reszelt sajt a tetejére és 1 tojás a lekenéshez.

Elkészítés: 
A lisztet egy nagy tálba mérem, hozzáadom a cukrot, sót és a tojásokat.
A margarint és a tejfölt mikróban szoba hőmérsékletűre melegítem, elkeverem, majd belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és simára elkeverem. Ezt a masszát öntöm a liszthez és az egészet jól összegyúrom. Nem kell túl kemény legyen, de ne is ragadjon. (Ha kicsit kemény, akkor 1-2 ek. tejföllel puhítható. Ha esetleg ragadna, akkor pedig pici lisztet kell még hozzá keverni. Függ a tejföltől is meg a liszttől is.). Ha jól kidagasztottam, akkor letakarva 1-2 órát hagyom kelni.
Ha megkelt, akkor enyhén lisztezett felületre borítom és kinyújtom tégla lap alakúra, hajtogatom, nyújtom, hajtogatom, nyújtom kb 2-3 ujjnyira, majd a tetejét lekenem tojással, megszórom reszelt sajttal, kiszaggatom és sütőpapíros tepsire rakosgatom, amíg melegszik a sütő kicsit kelesztem még őket.
A sütőt előmelegítem 220 fokra és 15-20 perc alatt szép pirosra sütöm a pogácsákat.

Tipp: Ha nincs kedvem hajtogatni, akkor a megkelt tésztát jó nagy tégla lappá nyújtom és feltekerem mint a bejglit (ezzel kiváltom a hajtogatós részt), majd szintén 2-3 ujjnyira nyújtom, kenem, sajtozom és szaggatom, sütöm :)

Szép levelesek lesznek...no nem mindegyik, de az íze így is úgy is finom. És tényleg puhák :)
Hamar fogyó pogik ezek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése