szerda, december 11, 2013

Alföldi húsgombóc leves

Leves...leves...leves minden mennyiségben. Ímádjuk a leveseket. Ez a leves pedig valami hihetetlenül finom. A fűszerezésnek köszönheti, hogy ilyen szuper-finom :)

Alföldi húsgombóc leves 

Hozzávalók: 
- 50 dkg sertés darálthús 
- 4 ek. rizs
- 1 csomag füstölt bacon
- 2 közepes hagyma
- 1 tojás
- 4 répa
- 4 fehérrépa
- 1 kisebb zeller fele
- 1 kis fej karalábé
- 3 közepes burgonya
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 fél kávéskanál őrölt gyömbér
- egy csipetnyi őrölt szerecsendió
- fűszerkeverék (én általában grill fűszerkeveréket használok)
- só, bors ízlés szerint
- 1 kávéskanál pirospaprika

Elkészítés: 
A bacont apró kockára vágom és egy rendes leveses edényben elkezdem pirítani. Ha szép színt kapott, akkor hozzáadom az őrölt köményt,a pirospaprikát, a felkarikázott répát, fehérrépát, a kis hasábokra szelt zellert és karalábét. Az egyik hagymát megpucolva egészben adom a leveshez. Felöntöm vízzel és hozzáadom a többi fűszert is, a fűszerkeveréket, sót, borsot. 
A húsgombócokhoz a darálthúst, a rizset, pici pirospaprikát, sót, borsot, őrölt gyömbért, őrölt szerecsendiót, a tojást és a másik hagymát finomra felkockázva összegyúrom. Ha a zöldségek félig megfőttek, akkor diónyi nagyságú gombócokat formálok és a fövő leveshez adom. Mikor a húsgombóc is majdnem megfőtt, akkor a burgonyát felkockázva szintén a leveshez adom és készre főzöm. Ha szükséges, akkor utána ízesítem.
Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése