szerda, december 11, 2013

A Mi Karácsonyi pulykasültünk

Ha Karácsony, akkor pulykasült. Én ezt a verziót próbáltam ki és azóta sem cseréltem le. Nagyon finom, nem száraz és az illata...hmmm.
Még időben megosztom Veletek is, így aki receptet keres, ne is menjen tovább. Erre garancia az én kis családom és jó pár vendég aki már kóstolta :)

Karácsonyi Pulykasült 
Hozzávalók: 
- 20 dkg cukor
- 10 dkg só
- 5-6 cm friss gyömbér
- 4 szegfűszeg
- 4 csillagánizs (ez el is maradhat)
- 3 ek. juharszirup (ez el is maradhat)
- 3 ek. méz
- 3 teáskanál egész feketebors
- 2 fej hagyma
- 2 teáskanál mustármag (el is maradhat vagy helyettesíthető rendes mustárral)
- 1 nagy narancs
- 1 rúd fahéj
- 1 teáskanál egész köménymag
- fél csokor petrezselyem
- 1 konyhakész pulyka (mi eddig 5 kg-osat vettünk, de idén 3,5 kg-osat sütök)
- 8 dkg vaj
- 2 db negyedekre vágott alma

Elkészítés:
A pulykát, ha fagyasztott, akkor előző nap ki kell venni a fagyasztóból, hogy éjszaka kiengedjen. Másnap kívül-belül jó alaposan meg kell mosni.
Kell egy jó nagy lábos, vödör vagy egy lavór, amit felengedünk 6 liter hideg vízzel. Ugyanis ebben fog pácolódni a pulykánk.
Nem kell meghámozni semmit. Mehet a vízbe a feldarabolt gyömbér, a felnegyedelt hagyma. A narancsot csak vágd ketté és facsard ki a levét, majd a levével együtt add a vízhez. Szórd bele a felaprított petrezselymet és add a vízhez a többi hozzávalót.
Ebbe a páclébe tedd bele a pulykát, ha nem lepné el a víz, akkor engedj még hozzá annyit, ami ellepi. A pulyka lábát és szárnyait húzkod meg kissé, hogy a páclé mindenhol érje a pulyka bőrét.
Takard le a tetejét és hideg helyen (én ki szoktam tenni jól lefóliázva a hideg erkélyre) hagyd állni egy teljes napig. Így az ízek jól beleivódnak a pulyka húsába.
Másnap sütés előtt 1-2 órával vedd ki a pulykát a pácléből és óvatosan itasd le róla a páclevet. A bőrét óvatosan fejtsd fel és kend be alatta vajjal. A belsejébe tedd bele a felnégyelt almákat. A lábait kötözd össze egy madzaggal vagy cérnával. Egy magas falú tepsit vajazz ki és helyezd bele a pulykát, nem szabad szorulnia. Elég sok folyadékot fog engedni. Fóliázd le és 200 fokra előmelegített sütőben süsd meg. Egy 5 kg-os pulykát kb. 3 és fel óra alatt készre lehet sütni. Közben többször meglocsolhatod a saját levével (én 30 percenként locsolgattam). Külön kipirítani nem is kell, mert a fólia alatt is szép pirosra fog sülni.
Kicsit macerásnak tűnhet, de nem az. Illetve említettem már, hogy mennyire finom?? 

Tálalható rizzsel, krumplival...amivel jól esik.


Jó étvágyat!
Ugye milyen szép... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése