Még időben megosztom Veletek is, így aki receptet keres, ne is menjen tovább. Erre garancia az én kis családom és jó pár vendég aki már kóstolta :)
Karácsonyi Pulykasült
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 10 dkg só
- 5-6 cm friss gyömbér
- 4 szegfűszeg
- 4 csillagánizs (ez el is maradhat)
- 3 ek. juharszirup (ez el is maradhat)
- 3 ek. méz
- 3 teáskanál egész feketebors
- 2 fej hagyma
- 2 teáskanál mustármag (el is maradhat vagy helyettesíthető rendes mustárral)
- 1 nagy narancs
- 1 rúd fahéj
- 1 teáskanál egész köménymag
- fél csokor petrezselyem
- 1 konyhakész pulyka (mi eddig 5 kg-osat vettünk, de idén 3,5 kg-osat sütök)
- 8 dkg vaj
- 2 db negyedekre vágott alma
Elkészítés:
A pulykát, ha fagyasztott, akkor előző nap ki kell venni a fagyasztóból, hogy éjszaka kiengedjen. Másnap kívül-belül jó alaposan meg kell mosni.
Kell egy jó nagy lábos, vödör vagy egy lavór, amit felengedünk 6 liter hideg vízzel. Ugyanis ebben fog pácolódni a pulykánk.
Kell egy jó nagy lábos, vödör vagy egy lavór, amit felengedünk 6 liter hideg vízzel. Ugyanis ebben fog pácolódni a pulykánk.
Nem kell meghámozni semmit. Mehet a vízbe a feldarabolt gyömbér, a felnegyedelt hagyma. A narancsot csak vágd ketté és facsard ki a levét, majd a levével együtt add a vízhez. Szórd bele a felaprított petrezselymet és add a vízhez a többi hozzávalót.
Ebbe a páclébe tedd bele a pulykát, ha nem lepné el a víz, akkor engedj még hozzá annyit, ami ellepi. A pulyka lábát és szárnyait húzkod meg kissé, hogy a páclé mindenhol érje a pulyka bőrét.
Takard le a tetejét és hideg helyen (én ki szoktam tenni jól lefóliázva a hideg erkélyre) hagyd állni egy teljes napig. Így az ízek jól beleivódnak a pulyka húsába.
Másnap sütés előtt 1-2 órával vedd ki a pulykát a pácléből és óvatosan itasd le róla a páclevet. A bőrét óvatosan fejtsd fel és kend be alatta vajjal. A belsejébe tedd bele a felnégyelt almákat. A lábait kötözd össze egy madzaggal vagy cérnával. Egy magas falú tepsit vajazz ki és helyezd bele a pulykát, nem szabad szorulnia. Elég sok folyadékot fog engedni. Fóliázd le és 200 fokra előmelegített sütőben süsd meg. Egy 5 kg-os pulykát kb. 3 és fel óra alatt készre lehet sütni. Közben többször meglocsolhatod a saját levével (én 30 percenként locsolgattam). Külön kipirítani nem is kell, mert a fólia alatt is szép pirosra fog sülni.
Kicsit macerásnak tűnhet, de nem az. Illetve említettem már, hogy mennyire finom??
Ebbe a páclébe tedd bele a pulykát, ha nem lepné el a víz, akkor engedj még hozzá annyit, ami ellepi. A pulyka lábát és szárnyait húzkod meg kissé, hogy a páclé mindenhol érje a pulyka bőrét.
Takard le a tetejét és hideg helyen (én ki szoktam tenni jól lefóliázva a hideg erkélyre) hagyd állni egy teljes napig. Így az ízek jól beleivódnak a pulyka húsába.
Másnap sütés előtt 1-2 órával vedd ki a pulykát a pácléből és óvatosan itasd le róla a páclevet. A bőrét óvatosan fejtsd fel és kend be alatta vajjal. A belsejébe tedd bele a felnégyelt almákat. A lábait kötözd össze egy madzaggal vagy cérnával. Egy magas falú tepsit vajazz ki és helyezd bele a pulykát, nem szabad szorulnia. Elég sok folyadékot fog engedni. Fóliázd le és 200 fokra előmelegített sütőben süsd meg. Egy 5 kg-os pulykát kb. 3 és fel óra alatt készre lehet sütni. Közben többször meglocsolhatod a saját levével (én 30 percenként locsolgattam). Külön kipirítani nem is kell, mert a fólia alatt is szép pirosra fog sülni.
Kicsit macerásnak tűnhet, de nem az. Illetve említettem már, hogy mennyire finom??
Tálalható rizzsel, krumplival...amivel jól esik.
Jó étvágyat!
Ugye milyen szép... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése