szombat, január 26, 2013

Fánk...Játékkal

Amúgy is ki voltunk éhezve egy kicsit valami hasonlóra...mi legyen, mi legyen?? Hát persze, hogy Fánk...nah és mikor megláttam, hogy Játék van Illéskrisz Konyháján, már nem is volt kérdéses...
Bevallom mindig lemaradtam a recept versenyekről, vagy nem volt merszem hozzá...hiszen ilyen bloggerek között én igen csak a szürke kisegér szektort képviselem, de mindezt félre téve gondoltam, hogy most már eleget bujdostam. Remélem azért engem is befogadnak :)

Nos a játék lényegét Illéskrisz Konyháján lelitek meg...február 1. a határidő. Még belefér..illeskriszkonyhaja.blogspot.com

Én egy felturbózott sima fánkkal készültem. Nálunk pillanatok alatt eltűnt...úgy kellett kimenekítenem 2 db-ot, ami a végén valahogy egyre redukálódott...nem is értem hogy történhetett... :)

Egzotikus Fánk 

Hozzávalók:

- 70 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 tojás plusz 3 tojás sárgája
- 7 dkg olvasztott sótlan vaj
- Fél üvegcse Kingston rum
- 3 dl tej
- 3,5 dkg élesztő
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja
- Sütéshez: olaj

A töltéshez: 
- kb. 5 dkg sótlan vaj
- 10 dkg sötét barnacukor
- 1 doboz ananász konzerv

 Elkészítése:
A lisztet egy dagasztótálba szitálom, mélyedést csinálok a közepébe. Ide beleszórom a cukrot, vaníliás cukrot, erre rámorzsolom az élesztőt. A meglangyosított tejet beleöntöm ebbe a cukros, élesztős mélyedésbe. Hagyom, hogy az élesztő kb. 15 perc alatt felfusson. Ha felfutott, hozzáadom a tojást és a plusz tojás sárgákat, az olvasztott vajat, a rumot és egy nagy megmosott narancsnak a lereszelt héját. Ezt az egészet jól kidagasztom, ha szükséges, akkor még szórok hozzá egy kis lisztet, ha már nem ragad a kezemhez és a tálhoz, akkor a kidagasztással meg is vagyok. Majd az egészet lehelet vékonyan megszórom egy kis liszttel, majd megkeresztelem háromszor és letakarom egy tiszta konyharuhával, meleg helyre teszem, ahol 40-60 percig kelesztem. (A keresztelést én még a Nagymamámtól és Anyukámtól láttam, tanultam. A mai napig minden kelt tésztát megkeresztelek...).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk és kb. másfél ujjnyira kinyújtjuk. Fánk szaggatóval, vagy ennek hiányában egy kb. 5-6 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk a tésztát. A megmaradt tésztát finoman újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk. Ebből az adagból úgy 25-30 db fánk lesz. A kiszaggatott fánkokat letakarva fél órát pihentetjük.
Egy nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk. Az olaj legalább 2 ujjnyi vastagon legyen a lábosban. (Nálam 6 fokozat van a tűzhelyen, és én a kettes fokozaton szoktam őket kisütni. Így nem ég meg a külseje és nem marad nyers a belseje). A fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal sütés előtt és a lyukkal lefelé tesszük bele a felmelegített olajba. (Fontos, hogy megfelelően legyen felmelegítve az olaj...ha túl forró, akkor a fánkunk hamar megég kívülről, de sajnos nyers marad belülről. Ha viszont nem elég meleg, akkor túlságosan megszívja magát olajjal. Érdemes egy próbát csinálni.). Fedő alatt sütjük kb. 2 percig, majd a fedőt levéve megfordítjuk őket és fedő nélkül szintén két percig sütjük a másik oldalát is.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
A töltelékhez pedig egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat kis lángon. Beleszórjuk a barna cukrot és figyelve, nehogy megégjen karamellt készítünk. Ha ez megvan, akkor a lecsöpögtetett ananász szeleteket a karamellhez adjuk és pár percig sütjük az ananászok mindkét oldalát.
A kész, karamellizált ananászt a félbe vágott fánkok belsejébe tesszük, megszórhatjuk porcukorral és élvezhetjük is a finom, egzotikus fánkunkat.
Ha csak felnőtteknek készül, akkor tehetünk az ananászokhoz valami alkoholt is, figyelve, nehogy lángra kapjon.

A hagyományos fánkunkat így is tudjuk enni a megszokott lekvár és egyéb mártások nélkül is. Fő a változatosság... :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése