Bevallom mindig lemaradtam a recept versenyekről, vagy nem volt merszem hozzá...hiszen ilyen bloggerek között én igen csak a szürke kisegér szektort képviselem, de mindezt félre téve gondoltam, hogy most már eleget bujdostam. Remélem azért engem is befogadnak :)
Nos a játék lényegét Illéskrisz Konyháján lelitek meg...február 1. a határidő. Még belefér..illeskriszkonyhaja.blogspot.com
Én egy felturbózott sima fánkkal készültem. Nálunk pillanatok alatt eltűnt...úgy kellett kimenekítenem 2 db-ot, ami a végén valahogy egyre redukálódott...nem is értem hogy történhetett... :)
Egzotikus Fánk
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 tojás plusz 3 tojás sárgája
- 7 dkg olvasztott sótlan vaj
- Fél üvegcse Kingston rum
- 3 dl tej
- 3,5 dkg élesztő
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja
- Sütéshez: olaj
A töltéshez:
- kb. 5 dkg sótlan vaj
- 10 dkg sötét barnacukor
- 1 doboz ananász konzerv
Elkészítése:
A lisztet egy dagasztótálba szitálom, mélyedést csinálok a közepébe. Ide beleszórom a cukrot, vaníliás cukrot, erre rámorzsolom az élesztőt. A meglangyosított tejet beleöntöm ebbe a cukros, élesztős mélyedésbe. Hagyom, hogy az élesztő kb. 15 perc alatt felfusson. Ha felfutott, hozzáadom a tojást és a plusz tojás sárgákat, az olvasztott vajat, a rumot és egy nagy megmosott narancsnak a lereszelt héját. Ezt az egészet jól kidagasztom, ha szükséges, akkor még szórok hozzá egy kis lisztet, ha már nem ragad a kezemhez és a tálhoz, akkor a kidagasztással meg is vagyok. Majd az egészet lehelet vékonyan megszórom egy kis liszttel, majd megkeresztelem háromszor és letakarom egy tiszta konyharuhával, meleg helyre teszem, ahol 40-60 percig kelesztem. (A keresztelést én még a Nagymamámtól és Anyukámtól láttam, tanultam. A mai napig minden kelt tésztát megkeresztelek...).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk és kb. másfél ujjnyira kinyújtjuk. Fánk szaggatóval, vagy ennek hiányában egy kb. 5-6 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk a tésztát. A megmaradt tésztát finoman újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk. Ebből az adagból úgy 25-30 db fánk lesz. A kiszaggatott fánkokat letakarva fél órát pihentetjük.
Egy nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk. Az olaj legalább 2 ujjnyi vastagon legyen a lábosban. (Nálam 6 fokozat van a tűzhelyen, és én a kettes fokozaton szoktam őket kisütni. Így nem ég meg a külseje és nem marad nyers a belseje). A fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal sütés előtt és a lyukkal lefelé tesszük bele a felmelegített olajba. (Fontos, hogy megfelelően legyen felmelegítve az olaj...ha túl forró, akkor a fánkunk hamar megég kívülről, de sajnos nyers marad belülről. Ha viszont nem elég meleg, akkor túlságosan megszívja magát olajjal. Érdemes egy próbát csinálni.). Fedő alatt sütjük kb. 2 percig, majd a fedőt levéve megfordítjuk őket és fedő nélkül szintén két percig sütjük a másik oldalát is.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
A töltelékhez pedig egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat kis lángon. Beleszórjuk a barna cukrot és figyelve, nehogy megégjen karamellt készítünk. Ha ez megvan, akkor a lecsöpögtetett ananász szeleteket a karamellhez adjuk és pár percig sütjük az ananászok mindkét oldalát.
A kész, karamellizált ananászt a félbe vágott fánkok belsejébe tesszük, megszórhatjuk porcukorral és élvezhetjük is a finom, egzotikus fánkunkat.
Ha csak felnőtteknek készül, akkor tehetünk az ananászokhoz valami alkoholt is, figyelve, nehogy lángra kapjon.
A hagyományos fánkunkat így is tudjuk enni a megszokott lekvár és egyéb mártások nélkül is. Fő a változatosság... :)
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk és kb. másfél ujjnyira kinyújtjuk. Fánk szaggatóval, vagy ennek hiányában egy kb. 5-6 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk a tésztát. A megmaradt tésztát finoman újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk. Ebből az adagból úgy 25-30 db fánk lesz. A kiszaggatott fánkokat letakarva fél órát pihentetjük.
Egy nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk. Az olaj legalább 2 ujjnyi vastagon legyen a lábosban. (Nálam 6 fokozat van a tűzhelyen, és én a kettes fokozaton szoktam őket kisütni. Így nem ég meg a külseje és nem marad nyers a belseje). A fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal sütés előtt és a lyukkal lefelé tesszük bele a felmelegített olajba. (Fontos, hogy megfelelően legyen felmelegítve az olaj...ha túl forró, akkor a fánkunk hamar megég kívülről, de sajnos nyers marad belülről. Ha viszont nem elég meleg, akkor túlságosan megszívja magát olajjal. Érdemes egy próbát csinálni.). Fedő alatt sütjük kb. 2 percig, majd a fedőt levéve megfordítjuk őket és fedő nélkül szintén két percig sütjük a másik oldalát is.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.
A töltelékhez pedig egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat kis lángon. Beleszórjuk a barna cukrot és figyelve, nehogy megégjen karamellt készítünk. Ha ez megvan, akkor a lecsöpögtetett ananász szeleteket a karamellhez adjuk és pár percig sütjük az ananászok mindkét oldalát.
A kész, karamellizált ananászt a félbe vágott fánkok belsejébe tesszük, megszórhatjuk porcukorral és élvezhetjük is a finom, egzotikus fánkunkat.
Ha csak felnőtteknek készül, akkor tehetünk az ananászokhoz valami alkoholt is, figyelve, nehogy lángra kapjon.
A hagyományos fánkunkat így is tudjuk enni a megszokott lekvár és egyéb mártások nélkül is. Fő a változatosság... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése