szombat, január 26, 2013

Kencék

A vacsi az nálunk mindig adott időpontban zajlik...és nagyjából tartva is van...Azt esznek ami nekik jólesik, ha a maradék leves az, akkor azt, ha maradék második van, akkor azt...esetleg valami sütit, pogit vagy kalácsot tejjel-kakaóval, akár kimondottan vacsira készített friss saláták, egyéb ételek, stb. stb.
Ugye mennyi variáció lehetséges??? Én ennek ellenére próbálok azért ide is valami olyasmit is belecsempészni, ami jó vacsira is, de akár reggelire vagy a suliba uzsira is...Így kerültek előtérbe a szendvics krémek...
Keresgéltem én többször, több helyen, de valahogy nem voltam oda igazándiból egyikért sem. Inkább a saját ízvilágunk szerint összemixeltem ami nekem tetszett.

Házi krémsajt 

Házi krémsajt elkészítéséről már több helyen és blogban is olvastam. Mindig ódzkodtam a kipróbálásától...amit a mai napig nem értek, hogy miért?
Minden esetre most kipróbáltam. Van aki csak tejfölből készíti és arra esküdik, van aki tejföl és natúr joghurtot használ...de láttam már valami beoltással készített krémsajtot vagy micsodát. Hát én rendesen összemixeltem amit gondoltam és vártam, hogy mi lesz a végeredmény.

Hozzávalók: 

- 2 nagy dobozos tejföl (én 18 % osat használtam)
- 1 nagy dobozos natúr joghurt ( a Lidl-ben kaphatót használtam)
- 1 nagy dobozos kefir

- és ízesítők, attól függően, hogy milyet szeretnénk.

Elkészítése:
A tejfölt, a joghurtot és a kefirt összekeverem. És egy sűrű szövésű tiszta konyharuhába töltöm úgy, hogy a konyharuhát belehelyezem egy nagy szűrőbe, vigyázva, hogy legyen pereme bőven, amit majd össze tudok kötni. Ha beleöntöttem a kencét, a ruha 4 sarkát összekötöm és keresek neki egy helyet, ahol fel tudom lógatni. Tálat teszek alá, hogy abba csöpögjön a savó. 12-16 óra elteltével a konyharuhában kenhető krémsajtot kapok, amit saját ízvilágom szerint ízesíthetek meg.

Nálunk készült vargányás.
Ehhez egy marék szárított gombát beáztattam pár percre forró vízbe, majd kicsit kinyomkodva apró kockákra szelve a natúr krémsajthoz adtam. Reszeltem bele egy pici fokhagymát és megszórtam egy kis fehér borssal illetve tekertem rá egy kis színes borsot. Az egészet jól összekevertem és kész is.

Készült még zöldfűszeres:
Ehhez én egy fél maréknyi friss bazsalikomot aprítottam fel és ezt kevertem a natúr krémsajthoz. Adtam még hozzá reszelt fokhagymát, fehér borsot. Ezt is alaposan elkevertem.

És ami a leghamarabb elfogyott:
Az a mediterrán ízesítésű:
Egy darab sárga kaliforniai paprika  apróra felkockázva, pár szem fekete olajbogyó, szintén apróra felkockázva. Reszelt fokhagyma, frissen őrölt színes bors, fehér bors.
(Annak ellenére, hogy egyik gyerek sem rajong semmilyen olajbogyóért...közölték, hogy a paprikás a legfinomabb...Hát igen...kénytelen voltam ezzel a névvel futtatni, hogy legalább megkóstolják. Nagy meglepetés ért mikor én nyúltam volna a tálkáért és nem maradt semmi...)


Kenhetjük házi kenyérre, pogácsára, baguette-re,vagy amire nekünk jól esik.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése