Azt nem mondanám, hogy mindenféle levest megeszünk, inkább azt mondanám, hogy sokfélét.
A lencsét inkább megeszik a gyerekek levesnek mintsem főzeléknek, így kénytelen voltam (nem mintha nehezemre esett volna) saját ízvilágomnak megfelelően kialakítani egy finom és tartalmas levest. Bátran mondhatom, hogy jól sikerült (bár a fotó nem ezt igazolja...majd megpróbálok egy normálisabbat is készíteni róla).
A lencse leves mellé inkább valami sós sütit, pogácsát, vagy pizzát esetleg valami más sós rágcsát készítek.
Lencse leves, ahogy Én készítem
Hozzávalók:
- 35 dkg száraz lencse
- 1 hagyma
- 1-2 zeller zöld
- 4-5 sárgarépa
- 4-5 sárgarépa
- 4-5 petrezselyem gyökér
- 5-6 babér levél
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 db szegfűszeg közepe, vagy őrölt szegfűszeg
- 2 közepes burgonya
- 1 nagy doboz tejföl
- esetleg füstölt kocka
- 2-3 ek. liszt
- olaj
Elkészítése:
Egy nagy lábosban odateszem főni a vizet. Megtisztítom a hagymát és keresztbe bevágom, de nem teljesen, mehet a vízbe. A fokhagymákat szintén megtisztítom és belereszelem a vízbe. A lencsét beáztatom amíg a zöldségeket megtisztítom. A répát, petrezselyem gyökeret és a burgonyát megpucolom. A répát és petrezselymet karikázom, a burgonyát kockázom (felhasználásig hideg vízbe teszem, hogy ne színeződjön el). A zöldséget a vízhez adom. Fűszerezem, só, bors, ételízesítő, esetleg füstölt kocka és babér levél. Mehet bele a megmosott zeller zöld is. A szegfűszegek közepét amennyire csak tudom egy mozsárban péppé zúzom és a meleg leves levéből adok hozzá pár evőkanálnyit. Hagyom állni, majd egy szűrőn át visszaöntöm a leveshez, vagy ha van őrölt szegfűszegem, akkor abból teszek bele egy kicsit, pár csipetnyit. Ha minden jó félpuhára főtt, akkor hozzáadom a kockára vágott burgonyát is és készre főzöm.
A végén gyenge rántást készítek. 2-3 evőkanálnyi lisztből halvány rántást készítek, hideg vízzel felengedem és a rántáshoz keverem a nagy doboz tejfölt. Az egészet jó simára kikeverem és a fövő leveshez adom, felfőzöm és már le is kapcsolom. Kész is.
Ízlés szerint lehet még hozzá fokhagyma sót, vagy tejfölt adni.
Finom, tartalmas, a szegfűszeg plusz ízt ad neki...hmm...Kóstoljátok meg.
A végén gyenge rántást készítek. 2-3 evőkanálnyi lisztből halvány rántást készítek, hideg vízzel felengedem és a rántáshoz keverem a nagy doboz tejfölt. Az egészet jó simára kikeverem és a fövő leveshez adom, felfőzöm és már le is kapcsolom. Kész is.
Ízlés szerint lehet még hozzá fokhagyma sót, vagy tejfölt adni.
Finom, tartalmas, a szegfűszeg plusz ízt ad neki...hmm...Kóstoljátok meg.
A kép nem a legszuperebb, sajnos nem nagyon tükrözi a leves finomságát...ez van...majd legközelebb megpróbálok normális fotót készíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése