vasárnap, február 10, 2013

Lencse leves

Mint már említettem, nálunk levesnek mindig kell lennie. Olyan nincs, hogy nincs leves...akkor az már nem is ebéd.
Azt nem mondanám, hogy mindenféle levest megeszünk, inkább azt mondanám, hogy sokfélét.
A lencsét inkább megeszik a gyerekek levesnek mintsem főzeléknek, így kénytelen voltam (nem mintha nehezemre esett volna) saját ízvilágomnak megfelelően kialakítani egy finom és tartalmas levest. Bátran mondhatom, hogy jól sikerült (bár a fotó nem ezt igazolja...majd megpróbálok egy normálisabbat is készíteni róla).
A lencse leves mellé inkább valami sós sütit, pogácsát, vagy pizzát esetleg valami más sós rágcsát készítek.

Lencse leves, ahogy Én készítem

Hozzávalók:

- 35 dkg száraz lencse
- 1 hagyma
- 1-2 zeller zöld
- 4-5 sárgarépa
- 4-5 petrezselyem gyökér
- 5-6 babér levél
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 db szegfűszeg közepe, vagy őrölt szegfűszeg
- 2 közepes burgonya
- 1 nagy doboz tejföl
- esetleg füstölt kocka 
 - 2-3 ek. liszt
- olaj
 
Elkészítése: 
Egy nagy lábosban odateszem főni a vizet. Megtisztítom a hagymát és keresztbe bevágom, de nem teljesen, mehet a vízbe. A fokhagymákat szintén megtisztítom és belereszelem a vízbe. A lencsét beáztatom amíg a zöldségeket megtisztítom. A répát, petrezselyem gyökeret és a burgonyát megpucolom. A répát és petrezselymet karikázom, a burgonyát kockázom (felhasználásig hideg vízbe teszem, hogy ne színeződjön el). A zöldséget a vízhez adom. Fűszerezem, só, bors, ételízesítő, esetleg füstölt kocka és babér levél. Mehet bele a megmosott zeller zöld is. A szegfűszegek közepét amennyire csak tudom egy mozsárban péppé zúzom és a meleg leves levéből adok hozzá pár evőkanálnyit. Hagyom állni, majd egy szűrőn át visszaöntöm a leveshez, vagy ha van őrölt szegfűszegem, akkor abból teszek bele egy kicsit, pár csipetnyit. Ha minden jó félpuhára főtt, akkor hozzáadom a kockára vágott burgonyát is és készre főzöm.
A végén gyenge rántást készítek. 2-3 evőkanálnyi lisztből halvány rántást készítek, hideg vízzel felengedem és a rántáshoz keverem a nagy doboz tejfölt. Az egészet jó simára kikeverem és a fövő leveshez adom, felfőzöm és már le is kapcsolom. Kész is.
Ízlés szerint lehet még hozzá fokhagyma sót, vagy tejfölt adni.
Finom, tartalmas, a szegfűszeg plusz ízt ad neki...hmm...Kóstoljátok meg.


A kép nem a legszuperebb, sajnos nem nagyon tükrözi a leves finomságát...ez van...majd legközelebb megpróbálok normális fotót készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése