szombat, január 12, 2013

Ananászos fordított torta

Az otthoni igencsak hidegre való tekintettel és az itteni szintén (nekem) hűvösnek ítélt idő miatt valami fűszeresebb, illatosabb, amolyan téli illatokat idéző süteményt, illetve tortát hozok.
A tortáról még csak annyit, hogy keveredik a finom karamell, fahéj és ananász íze...Tudom, hogy elég meredeken hangzik, de nagyon finom!
Próbáljátok ki bátran, mert nem csak az orrunkat, ízlelő bimbókat, hanem még a lelkünket is simogatja...főleg egy jó könyv, kényelmes fotel és egy finom tea keretében.....Ahhhh....

Ananászos fordított torta

Hozzávalók:
- 1/2 (normál) bögre sótlan vaj, esetleg margarin
- 1 bögre barna cukor
- 1 doboz szeletelt ananász konzerv

- 1 1/2 bögre liszt
- 1 1/2 tk. sütőpor
- 1/2 tk. só
- 1 tk. őrölt fahéj
- 10 dkg sótlan vaj, esetleg margarin
- 1 bögre cukor
- 3 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/4 bögre ananász lé (konzervből)
- 1/2 bögre tej

Elkészítés:
Egy 26 cm-es torta formába sütőpapírt vágok úgy, hogy jó nagy pereme is legyen. Ezt beleteszem a torta formába. Erre ráöntöm a fél bögre olvasztott vajat és megszórom a barna cukorral.
Erre az alapra helyezem a lecsöpögtetett, papír törlővel leitatott ananász karikákat, a hézagokat is kitöltöm feldarabolt ananásszal.
A tésztához a 10 dkg vajat a bögre cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem (mixerrel), majd egyenként hozzákeverem a tojásokat. Utána jöhet a tej és az ananász lé. A liszthez hozzáadom a sütőport, sót és az őrölt fahéjat, elkeverem. Ezt a lisztes keveréket lassan adagolva keverem a tészta masszához. Jól elkeverem és kanállal óvatosan a barna cukros ananászra merem.
Előmelegített sütőben, 180-200 fokon 45-55 percig sütöm, amíg szép aranybarna színt kap és letisztul a közepe is. Tűpróbával ellenőrzöm.
A sütőből kivéve 5 percet pihentetem, éles késsel a szélét körbevágom. Ráteszek egy nagy lapos tányért és átfordítom. Mielőtt még eltávolítanám a torta formát hagyom így is hűlni kicsit. Lehámozom a sütőpapírt, a széle kicsit nehezebb, de megoldható és kész is.
A legfinomabb része szerintem a torta széle, mert beissza a finom karamelles, ananászos lét...
És szerintem még nyáron is megállja a helyét egy jó nagy gombóc krémes vanília fagyi társaságában :)
Melegen, de hidegen is nagyon finom.


A sütőpapíros torta forma...benne az olvasztott vaj.


Erre jön a barna cukor.


Lecsöpögtetett és papír törlővel leitatott ananász karikák, a hézagokban is.


A kész torta.


És egy langyos szelet...Csak a könyv és a finom tea hiányzik mellőle...Hmmm...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése