Igen...jól olvastátok...szivárvány répák...ugyanis ezzel a névvel sikerült vennem egy csomag répát az itteni egyik nagy multinál. Kíváncsi voltam, na...
Azt tudtam, hogy nem csak az egyszerű, régen megszokott narancssárga színű répa létezik...nah de azért én még ilyet akkor sem láttam...nem beszélve a gyerekekről.
Utána is néztem, természetesen a google-t hoztam segítségül. Megpróbálom röviden és tömören összeszedni, hogy mit is találtam, ami számomra érdekes...
A sárga répákról
Azt mindenki tudja, hogy jelentős vitamin forrásnak számít, hiszen tartalmaz karotint, ami az A vitamin elővitaminja, valamint B1-, B2-, B6-, C- és K- vitamint. Ezek mellett tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, nátriumot, almasavat, citromsavat és folsavat.
Közép Ázsiából származik, onnan terjedt el nyugatra. Európába a spanyolok által került be.
A XVII. századig az európaiak a fehér, sárga és a lila színű sárgarépát ismerték. A ma természetesnek számító narancssárga változatát a holland kertészek nemesítették a királyi család tiszteletére. (Megjegyzem, állítólag tették mindezt divatból és politikai okok miatt...ki hitte volna?)
Közép Ázsiából származik, onnan terjedt el nyugatra. Európába a spanyolok által került be.
A XVII. századig az európaiak a fehér, sárga és a lila színű sárgarépát ismerték. A ma természetesnek számító narancssárga változatát a holland kertészek nemesítették a királyi család tiszteletére. (Megjegyzem, állítólag tették mindezt divatból és politikai okok miatt...ki hitte volna?)
A különleges színű sárgarépákról
A különleges színű sárgarépák színanyagaiknak (antocianinok, xantofillok, likopin, karotinok), szénhidrát- (glükóz, fruktóz, szacharóz), illóolaj-, vitamin-, ásványianyag és rosttartalmuknak köszönhetően jelentős táplálkozási értékkel bírnak.
A fajták színe a színanyagok mennyiségétől és összetételétől függően alakul.
A narancs színű fajtákban a karotinok, a sárgákban a xantofillok, a pirosakban a likopin, a lilákban (bíbor) az antocianinok képezik a színanyag nagy részét.
Néhány érdekesebb fajta:
A fajták színe a színanyagok mennyiségétől és összetételétől függően alakul.
A narancs színű fajtákban a karotinok, a sárgákban a xantofillok, a pirosakban a likopin, a lilákban (bíbor) az antocianinok képezik a színanyag nagy részét.
Néhány érdekesebb fajta:
Párat azért nekem is sikerült összeszedegetni...több mint valószínű, hogy ezekből a fajtákból sikerült nekem is vásárolni.
-Cosmic Purple, vagy Purple Dragon illetve Purple Haze...ezek mind lila színű fajták. Ezeknek a külseje lila színű, viszont a belseje narancssárga. (Bevallom eleinte valami turpisságot éreztem ki a dologból...gondoltam biztos valami céklalével öntözték és azért lett ilyen...tudom...hülyeségnek hangzik...)
-Cosmic Purple, vagy Purple Dragon illetve Purple Haze...ezek mind lila színű fajták. Ezeknek a külseje lila színű, viszont a belseje narancssárga. (Bevallom eleinte valami turpisságot éreztem ki a dologból...gondoltam biztos valami céklalével öntözték és azért lett ilyen...tudom...hülyeségnek hangzik...)
- Snow white: igen...ez a hófehér vagy krémfehér színéről ismeretes, ropogós répa fajta.
- Amarillo: citromsárga színű és nagyon édes fajta.
- Lunar white: krémfehér színű, enyhe ízű répa fajta.
Az információk és a képek is az internetről összeszemezgetett csemege. Konkrét forrást nem tudok megadni.
És akkor a saját szivárvány répa kollekcióm
Hozzávalók:
- több fajta répa (nálam: Purple Haye, Snow white, Amarillo, Lunar white és a megszokott narancssárga répa), mindegyikből 2-3 db (méretüktől függően)
- fehérrépa-2-3 db (méretüktől függően)
- egy kicsi zeller
- 1 hagyma
- só, bors, ételízesítő
Elkészítése:
A vizet odateszem főni (nem írok liter mennyiséget...mindenki a sajátjára szabja...nálunk mindig több leves sikeredik, mert a gyerekek szívesen eszik sokszor vacsira is, és van úgy, hogy még veszekedés is van az utolsó megmaradt tányér levesen...pedig rendes adagokat főzök ám...).
Amíg a víz melegszik, addig megpucolom a zöldségeket, a hagymát. A répákat felkarikázom, a zellert kis hasábokra szelem és a hagymát pedig egészben hagyom, csak keresztbe bevágom kb. a feléig. Ha minden zöldség megvan, akkor mehet a vízbe. Sózom, borsozom. Teszek bele egy kis ételízesítőt vagy esetleg 1-2 leveskockát, aki szereti. Ha készre főtt, akkor a hagymát eltávolítom belőle és már lehet is tálalni az igazi tavaszi színekkel rendelkező, finom meleg levest. (Én természetesen erőspaprikával eszem...ezt is.)
Mire tálaltam még a nap is kisütött...
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése