Ezt a receptet Limara Pékségén találtam. (limarapeksege.blogspot.ie)
Nála fantasztikusabbnál fantasztikusabb keltek és nem keltek és kenyerek és kiflik és bagettek és ...szóval érdemes figyelni és nem utolsó sorban tanulni tőle.
Én is így tettem...megláttam és tudtam, hogy nekem ezt (is) meg kell csinálnom. Így készült a sajtos kelt szív, amit mi már több leves után is második fogásként fogyasztottunk. Mit mondhatnék még mást róla...isteni finom.
Nem utolsó sorban ötletnek sem rossz a közelgő Valentin-napra és akár sósan, akár édesen is meglephetjük szeretteinket.
Sajtos Kelt Szívek
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- 0,5 dl olaj
- 1 tojás
- 100 g natúr joghurt
- kb. 3 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 1 plusz tojás a lekenéshez
A töltelékhez:
- 10 dkg puha vaj
- 1 mokkáskanál só (én ezt inkább elhagytam, mert maga a vaj sós volt)
- kb. 15-20 dkg reszelt sajt (én cheddart használtam)
- 1 tojás
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztottam és hagytam a duplájára kelni. ( Egy nagy tálba lemértem a lisztet, majd a tejet meglangyosítottam és elkevertem benne a cukrot. Ehhez hozzámorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni, kb. 10 perc. Majd az élesztős tejet a liszthez öntöm és hozzáadom a többi hozzávalót, a sót, az olajat, a tojást, a joghurtot és kidagasztom a tésztát. Egy kevés lisztet ha kell, még adok hozzá, majd egy cipót formálok belőle és enyhén megszórom liszttel, majd megkeresztelem...igen ezt is...és letakarom egy tiszta konyharuhával, hagyom kelni).
Ezalatt elkészítem a tölteléket: A vajhoz hozzákeverem a sót (én ugye kihagytam), majd a reszelt sajtot. Jól elkeverem és hozzáadom a tojást, ezzel is simára keverem. Majd a felhasználásig hűvös helyre teszem, de ne a hűtőbe.
A tészta ha megkelt, akkor lisztezett deszkára borítottam és 12 db egyenlő részre vágtam, a darabokat gömbölyítettem. Limara tanácsára hagytam pár percet pihenni őket. (Ezalatt az idő alatt is simán ki lehet keverni a tölteléket). A tésztákat egyesével téglalap alakúra nyújtottam, megkentem a töltelékkel és feltekertem mint a bejglit. Majd középen ketté szeltem, csaknem a végéig. A két keletkező szarvacskát befelé feltekertem.
Sütőpapíros tepsire tettem, kicsit újra kelesztettem (15-20 perc) addig előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
A megkelt szíveket a felvert tojással lekentem és 18-20 perc alatt pirosra sütöttem.
Nekünk másnapra is maradt...és még akkor is finom puha.
Ezalatt elkészítem a tölteléket: A vajhoz hozzákeverem a sót (én ugye kihagytam), majd a reszelt sajtot. Jól elkeverem és hozzáadom a tojást, ezzel is simára keverem. Majd a felhasználásig hűvös helyre teszem, de ne a hűtőbe.
A tészta ha megkelt, akkor lisztezett deszkára borítottam és 12 db egyenlő részre vágtam, a darabokat gömbölyítettem. Limara tanácsára hagytam pár percet pihenni őket. (Ezalatt az idő alatt is simán ki lehet keverni a tölteléket). A tésztákat egyesével téglalap alakúra nyújtottam, megkentem a töltelékkel és feltekertem mint a bejglit. Majd középen ketté szeltem, csaknem a végéig. A két keletkező szarvacskát befelé feltekertem.
Sütőpapíros tepsire tettem, kicsit újra kelesztettem (15-20 perc) addig előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
A megkelt szíveket a felvert tojással lekentem és 18-20 perc alatt pirosra sütöttem.
Nekünk másnapra is maradt...és még akkor is finom puha.
A feltekercselés után.
Már a tepsiben.
Sütés után pedig ilyen csodálatosak lettek.
Ezt pedig az én eleinte nem nagyon szívlelt okos telefonommal készítettem.
A drága Nagymama süteményes könyvébe is simán elmenne.
Én nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése