A krémlevesekben az a jó, hogy egyszerűek és valahogy mindenki kicsit másképp készíti.
Én is elkészítettem a mi verziónkat, mert sajnos szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy bár rengeteg blog van...és köztük olyan is, aki gondolom csak 1-2 személyre főzöget....nincs is ezzel semmi gond...csak hát nekem ez az egy személyre, esetleg 2 személyre való főzés sosem ment...de komolyan. Már a kollégiumban is (nem is egyszer) szívesen osztottam meg a csajokkal a főztömet, már amikor főztem...ha pedig nem voltak ott...több napra meg volt oldva az élelmezésem :)
Szóval a kedves olvasó nem nagyon talál nálam ilyen 1-2 személyes adagokat, hiszen a családom is 5 személyes, megszoktam már a "nagyban" főzést.
Krémleves...nem is gondoltam volna, hogy a gyerekek ezt is meg fogják enni...és láss csodát, nemhogy megették, de ízlett nekik. Örülök, mert végre szinte mindent megesznek és ez nem kis munkámba került.
(Talán majd egyszer ezekről a ködös dolgokról is lerántom a leplet...)
A lényeg, hogy több krémlevest is kipróbáltam mostanában, a gyerekeknek és a Páromnak is ízlett mindegyik...még ha nekem nem is...Minden esetre nem fogom abbahagyni a krémlevesek kipróbálgatását.
Elsőnek egy tényleg egyszerű és talán nem is valami túl drága levessel indítanék...naná, hogy fokhagymakrémlevest készítettem. Amúgy is valami hagyma imádó család vagyunk...én pici korom óta...a kisebbik fiú az elmúlt 1-2 évben lett hagyma "fan"...gondolom látta tőlem :) A kicsi lány pedig az elmúlt pár hónapban...ami úgy kezdődött, hogy én valami másodikhoz ehettem hagymát (kérdezte is, hogy ehhez miért eszek hagymát? Én mondtam, hogy nem tudom...meg kívántam.), de nem tudtam megenni egy egész fejet így hát ott hagytam az asztalon, hogy nem baj, majd a kisebbik fiúnak jó lesz. Feljöttem átöltözni vagy nem is tudom...a kicsi lány pedig éppen a másodiknak állt neki...mire leértem eltűnt a másodikja is és a fél megmaradt hagyma is...én meg csak lestem, hogy nem szokott ő ilyen gyorsan enni...turpisságot sejtettem...rákérdeztem...majd halál nyugalommal megmagyarázta a hagyma eltűnését..."Hát én is megkívántam". :) Azóta a felszelt hagymák belsejéből a kisebb darabokat csak úgy vadássza...és amihez én vagy a kisebbik fiú hagymát eszik, tutira neki is kell...az újhagymáért meg egyenesen odavan :)
Úgyhogy tervben is van valami francia hagymaleves vagy valami jó kis krémleves...Mindebből kiindulva minden fokhagymás dolog is jöhet...
Fokhagymakrémleves pirítóssal
Hozzávalók:
- 1 egész fejnyi fokhagyma (jó nagy)
- 4 közepes burgonya
- 2 l húsleves alaplé, vagy 3 db leveskocka (csirke vagy zöldség)
- 2 dl főzőtejszín
- 1-2 ek. liszt
- só, őrölt szerecsendió, fehér bors és frissen tekert színes bors
- olaj
Elkészítése:
A fokhagymákat megpucolom. Egy nagyobb lábosba kevés olajat öntök és erre darabolom a fokhagymákat. Kicsit megpirítom, majd ráteszem az 1-2 ek. lisztet és még azzal is pirítom, vigyázva, hogy a fokhagymák ne égjenek meg, mert keserűek lesznek. Majd a húsleves alaplével felöntöm, ha az nincs, akkor sima vízzel, amihez 3 db leveskockát teszek. A burgonyát meghámozom és kockákra vágva a leveshez adom. Fűszerezem, sózom, fehérborsot és 1-2 csipetnyi szerecsendiót adok hozzá, illetve pár tekerésnyi színes borsot. Az egészet készre főzöm, majd összeturmixolom (nekem csak botmixerem van, így azzal csináltam adagonként turmixoltam, majd egy szűrőn át öntöttem egy tiszta lábosba). Ehhez adtam a főzőtejszínt úgy, hogy egy kevés levessel elkeverve a tejszínt (hőkiegyenlítés) a leveshez öntöttem és éppen hogy csak felforraltam.
A végén én pár szelet "toast" kenyeret pirítottam és apró kockára vágva a leveshez adtam.
A végén én pár szelet "toast" kenyeret pirítottam és apró kockára vágva a leveshez adtam.
A kép a jellemző Ír időjárás közepette...hogy én mennyire igyekeztem... áhh..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése