szombat, június 02, 2012

Görög Rakottas

A múlt hónapban sűrűn kellett a központban elintéznünk ezt azt. Ilyenkor kicsit "csalunk" ami az étkezést illeti. Dublinban ha megéhezik az ember, akkor nem csak a konkrét gyors éttermi hálózatok boltjait találja meg, hanem rengeteg kifőzdét. Ilyen például az is ahova először egy kedves barátnőm invitált meg. Bevallom eddig még sosem jártam hasonló helyen, valahogy idegenkedtem a dologtól.
A hely neve Food Hall...Olyasmi mint valami óriási étterem, ahol összemixeltek volna mindent...ugyanis tényleg olyan mint egy hall...belépsz és középen van rengeteg asztal, a falak mentén pedig körben haladva egymás után következnek a "konyhák"...csak ami nekem megmaradt...volt ott görög-török, kínai, olasz, spanyol és még jó néhány. Szépen körbe sétálhatsz, közben megtekintheted a kínálatot, magadba szívhatod a finom illatokat, ugyanis annak ellenére, hogy ennyi konyha van egymás mellett nem fullasztó az illatkavalkád. Szóval hihetetlen élmény...sehol nem akarnak rád tukmálni semmit. Miután eldöntöttük nagy nehezen, hogy a görög-török konyhát válasszuk.
Nah itt kóstoltam először ezt a "görög rakottas" dolgot és annyira ízlett, hogy muszáj volt itthon is valami hasonlót kreálnom. A végeredmény egy elképesztően finom rakottas lett...
A receptje pedig....

Görög Rakottas

Hozzávalók:

3 nagy padlizsán
kb. 5-6 közepes burgonya
1/2 kg darált sertéshús
1 nagy konzerv sűrített paradicsom
1 hagyma
1 csomag gyros-fűszerkeverék
só,bors,fokhagyma fűszersó, sült krumpli fűszersó, oregano
olaj a burgonya kisütéséhez

A tetejére:
Besamel mártás:
5 dkg vaj
1 púpozott ek. liszt
pici só (ha sótlan a vaj)
kb. 4 dl tej

Illetve reszelt sajt ízlés szerint.

A padlizsánt megmostam, levágtam az alját és a tetejét, majd szépen felkarikáztam őket olyan bő centisre. A karikákat lesóztam és félre tettem őket.
A burgonyát meghámoztam és felkarikáztam szintén olyan centisre. Olajsütőben kisütöttem a burgonya karikákat és megszórtam a sült krumpli fűszersóval, majd félre tettem.
A padlizsán karikákat egy teflonos serpenyőben meggrilleztem mindkét oldalukat pici olajat aláöntve, majd szintén félre tettem.
A hagymát megpucoltam, felkockáztam, kevés olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a darált húst, sóztam, borsoztam ízlés szerint és lepirítottam. Majd hozzáadtam a paradicsom konzervet és a gyros fűszerkeverékből ízlés szerint, oreganot, megszórtam egy kevés fokhagyma fűszersóval is. Ezt az egészet jól összefőztem.
Egy mélyebb jénai tálat kivajaztam és elkezdtem a rakosgatást. Egy sor fűszeres sült burgonya (lehetőleg minél kevesebb hézaggal rakosgassátok). Erre jön egy sor grillezett padlizsán, majd a paradicsomos-húsos ragu. Erre egy újabb sor grillezett padlizsán, majd lezárásképpen egy sor fűszeres sült burgonya. A sorokat meg lehet még szórni egy kevés gyros fűszersóval.
Az egész tetejére megcsináltam a besamel- mártást. A vajból és a lisztből halvány színű rántást csináltam. Majd ezt öntöm fel a tejjel és folytonos kevergetés mellett mártás sűrűségűre főzöm. Ha szükséges akkor hígítható még tejjel.
Ezt a felső sorra szépen rásimítom és jó bőven megszórom reszelt sajttal.

200 fokos sütőben szépen rápirítom a sajtot és kész is.

Szép nagy kockákra vágva tálaltam. Nem mondhatnám, hogy egyszerű egyben kiszedni a kockákat, de azért  egy kis ügyeskedéssel megoldható.
Az íze viszont kárpótol mindenért. Mi nagyon szeretjük (és szerintem még finomabb a kifőzdeinél is).
Lehet kicsit bonyolultnak tűnik a leírás alapján, de egyáltalán nem vészesebb, mint bármelyik rakott-társa. Próbáljátok ki :)

Padlizsán torony :)

Sütés előtt:

A végeredmény:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése