Úgy gondoltam, ha már ennyi időm lett, akkor most több mindent bejegyzek.
Elsősorban jöjjön a mi gulyás levesünk.
Mikor Írországba kerültem örültem neki, mert ha itt nem is sok sertés húst esznek marhát annál többet és hát abból igen jó gulyás levest lehet főzni...Nah igen, DE nekem szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy a gyerekek nem igazán eszik meg a marhahúst. A disznóhús pedig itt nem valami jó (legalábbis eddig ez a tapasztalatom). Így kénytelen voltam jó gulyást csinálni csirke- vagy pulykamellből. Tudom, hogy vannak akik a marhára vagy a disznóra esküsznek, de nekem azért már sikerült meggyőzni nem egy ilyen ismerősünket...Úgyhogy összevetve örülök, hogy a gyerekek imádják így a gulyást és még az igazi húsevők sem panaszkodnak :)
Gulyás Leves, ahogy mi szeretjük
Hozzávalók:
3 nagy fej hagyma
1-2 cikk fokhagyma
só, bors, ételízesítő, pirospaprika, babérlevél, őrölt kömény ízlés szerint
kb. 1 kg csirke- vagy pulykamell megtisztítva, felkockázva
3-4 szál sárgarépa (attól függően, hogy mekkorák)
2-3 szál petrezselyem gyökér (szintén attól függően, hogy mekkorák)
3-4 szál sárgarépa (attól függően, hogy mekkorák)
2-3 szál petrezselyem gyökér (szintén attól függően, hogy mekkorák)
2-3 db. burgonya (mérettől függően)
(illetve, ha valaki szereti főzhet bele kis galuskákat is)
Tálaláshoz: erős paprika
Tálaláshoz: erős paprika
Elkészítése:
A 3 nagy fej hagymát megtisztítom, felkockázom és egy nagy edénybe teszem, amiben főzni fogom a levest. A hagymához hozzáadom a megtisztított, tört fokhagymát is és pici olajat. Ezt elkezdem pirítani, majd ha már van egy kis színe felöntöm egy kis vízzel és szinte szétfőzöm, ha kell folyamatosan pótolgatom hozzá a vizet. ( Teszem mindezt egyrészt azért, mert a kislány nem eszik meg szinte semmit, amiben hagyma darabokat lát...illetve, másrészt pedig azért, mert ettől lesz egy jó alapszaftja a levesnek). Addig amíg szétfő, szépen megpucolom a zöldségeket, a répát és a gyökeret felkarikázom, a burgonyát pedig kisebb kockákra vágom.
Amikor a hagymás alapszaft elkészül, akkor én még egy botmixerrel átturmixolom az edényben. Hozzáadom a répát, gyökeret és megfűszerezem ízlés szerint. Felöntöm félig vízzel és visszateszem a tűzre főni.
Ameddig a zöldségek főnek, megtisztítom és felkockázom a húst. Majd ezt is a leveshez adom és felöntöm teljesen hideg vízzel. Ezt az egészet elkezdem főzni, és amikor már újra fő pluszban ízesítem ha szükséges. Amikor a zöldségek már majdnem jók, akkor adom hozzá a felkockázott burgonyát. Készre főzöm.
Aki szereti, az tényleg főzhet bele galuskát is. Az én anyukám is úgy készíti, de nálunk nem igazán eszik meg úgy a gyerekek, így leszoktam róla :)
Mi, de leginkább én erős paprikával szeretem.
A 3 nagy fej hagymát megtisztítom, felkockázom és egy nagy edénybe teszem, amiben főzni fogom a levest. A hagymához hozzáadom a megtisztított, tört fokhagymát is és pici olajat. Ezt elkezdem pirítani, majd ha már van egy kis színe felöntöm egy kis vízzel és szinte szétfőzöm, ha kell folyamatosan pótolgatom hozzá a vizet. ( Teszem mindezt egyrészt azért, mert a kislány nem eszik meg szinte semmit, amiben hagyma darabokat lát...illetve, másrészt pedig azért, mert ettől lesz egy jó alapszaftja a levesnek). Addig amíg szétfő, szépen megpucolom a zöldségeket, a répát és a gyökeret felkarikázom, a burgonyát pedig kisebb kockákra vágom.
Amikor a hagymás alapszaft elkészül, akkor én még egy botmixerrel átturmixolom az edényben. Hozzáadom a répát, gyökeret és megfűszerezem ízlés szerint. Felöntöm félig vízzel és visszateszem a tűzre főni.
Ameddig a zöldségek főnek, megtisztítom és felkockázom a húst. Majd ezt is a leveshez adom és felöntöm teljesen hideg vízzel. Ezt az egészet elkezdem főzni, és amikor már újra fő pluszban ízesítem ha szükséges. Amikor a zöldségek már majdnem jók, akkor adom hozzá a felkockázott burgonyát. Készre főzöm.
Aki szereti, az tényleg főzhet bele galuskát is. Az én anyukám is úgy készíti, de nálunk nem igazán eszik meg úgy a gyerekek, így leszoktam róla :)
Mi, de leginkább én erős paprikával szeretem.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése