kedd, június 26, 2012

Rizsfelfújt

Ha gyümölcs levest készítek, akkor biztos, hogy másodiknak rizs felfújtat kérnek.
Emlékszem, annak idején mennyire mumus volt nekem az, hogy felfújt...Nem is próbáltam soha semmilyen felfújtat elkészíteni. Ennek ellenére ezt a rizs felfújtat nem bonyolult megcsinálni és nagyon-nagyon finom. :)

Rizsfelfújt

Hozzávalók:
25 dkg rizs (a sima hosszú szemű rizs is jó hozzá)
1 l tej
1 dl víz
6 tojás
10 dkg vaj vagy margarin
1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
10 dkg mazsola (elhagyható)
csipet só
20 dkg cukor
vaníliás cukor (ízlés szerint)

Elkészítése: 

A tejet, a vizet és a csipet sót felforralom. Ha már forr, beleteszem a 25 dkg megmosott rizst, 10 dkg cukrot, 1-2 csomag vaníliás cukrot és addig főzöm, amíg puffogni kezd (mintha tejberizst készítenék). Ha megfőtt és tejberizs állagú, akkor leveszem a tűről és belekavarom a 10 dkg vajat, a megmosott és beáztatott mazsolát (nálunk ez rendszerint kimarad, mert a középső gyerkőc nem szereti), majd a citrom lereszelt héját, illetve egy fél citromnak a levét. Hagyom kihűlni, addig a 6 tojás sárgáját kikeverem a megmaradt 10 dkg cukorral, és 1-2 vaníliás cukorral. A tojásfehérjét pedig kemény habbá verem.
Ha kihűlt a rizses massza, akkor először a tojássárgás részt öntöm hozzá és jól elkeverem. Majd hozzáadom a kemény habbá vert tojásfehérjét is és ezzel már óvatosabban elkeverem.
Ezt az egész masszát egy kivajazott, morzsázott tepsibe öntöm és előmelegített sütőben (200 fokon) sütöm kb. 30-40 percet.
Akkor jó, amikor szépen egyenletesen megbarnul a teteje és a tepsit megrázogatva már nem lötyög a közepe.
Lehet tálalni csak így önmagában, vagy le lehet porcukrozni. Mi készen kapható (igazság szerint fagyihoz való) eper öntettel szeretjük a legjobban.
Lehet csinálni édesebbre, vagy citromosabbra...ki hogy szereti :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése