Emlékszem, annak idején mennyire mumus volt nekem az, hogy felfújt...Nem is próbáltam soha semmilyen felfújtat elkészíteni. Ennek ellenére ezt a rizs felfújtat nem bonyolult megcsinálni és nagyon-nagyon finom. :)
Rizsfelfújt
Hozzávalók:
25 dkg rizs (a sima hosszú szemű rizs is jó hozzá)
1 l tej
25 dkg rizs (a sima hosszú szemű rizs is jó hozzá)
1 l tej
1 dl víz
6 tojás
10 dkg vaj vagy margarin
1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
10 dkg mazsola (elhagyható)
csipet só
20 dkg cukor
vaníliás cukor (ízlés szerint)
Elkészítése:
A tejet, a vizet és a csipet sót felforralom. Ha már forr, beleteszem a 25 dkg megmosott rizst, 10 dkg cukrot, 1-2 csomag vaníliás cukrot és addig főzöm, amíg puffogni kezd (mintha tejberizst készítenék). Ha megfőtt és tejberizs állagú, akkor leveszem a tűről és belekavarom a 10 dkg vajat, a megmosott és beáztatott mazsolát (nálunk ez rendszerint kimarad, mert a középső gyerkőc nem szereti), majd a citrom lereszelt héját, illetve egy fél citromnak a levét. Hagyom kihűlni, addig a 6 tojás sárgáját kikeverem a megmaradt 10 dkg cukorral, és 1-2 vaníliás cukorral. A tojásfehérjét pedig kemény habbá verem.
Ha kihűlt a rizses massza, akkor először a tojássárgás részt öntöm hozzá és jól elkeverem. Majd hozzáadom a kemény habbá vert tojásfehérjét is és ezzel már óvatosabban elkeverem.
Ezt az egész masszát egy kivajazott, morzsázott tepsibe öntöm és előmelegített sütőben (200 fokon) sütöm kb. 30-40 percet.
Akkor jó, amikor szépen egyenletesen megbarnul a teteje és a tepsit megrázogatva már nem lötyög a közepe.
Lehet tálalni csak így önmagában, vagy le lehet porcukrozni. Mi készen kapható (igazság szerint fagyihoz való) eper öntettel szeretjük a legjobban.
Lehet csinálni édesebbre, vagy citromosabbra...ki hogy szereti :)
Ha kihűlt a rizses massza, akkor először a tojássárgás részt öntöm hozzá és jól elkeverem. Majd hozzáadom a kemény habbá vert tojásfehérjét is és ezzel már óvatosabban elkeverem.
Ezt az egész masszát egy kivajazott, morzsázott tepsibe öntöm és előmelegített sütőben (200 fokon) sütöm kb. 30-40 percet.
Akkor jó, amikor szépen egyenletesen megbarnul a teteje és a tepsit megrázogatva már nem lötyög a közepe.
Lehet tálalni csak így önmagában, vagy le lehet porcukrozni. Mi készen kapható (igazság szerint fagyihoz való) eper öntettel szeretjük a legjobban.
Lehet csinálni édesebbre, vagy citromosabbra...ki hogy szereti :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése