szerda, szeptember 02, 2015

Bugaci Leves

Mitől Bugaci, azt nem tudom. Viszont nem a megszokott ragu leves. Az igazán finom ízt a füstölt szalonna adja. Tartalmas és laktató leves. Mi (ezt is) nagyon szeretjük.
Másodiknak mehet mellé akár péksüti, kelt tészta vagy akár palacsinta és már le is nyűgöztük kis családunkat :)

Bugaci Leves
Hozzávalók:
- 2 szelet füstölt szalonna
- közepes hagyma
- 2-3 fehér répa
- 2-3 sárgarépa
- 20-25 dkg darált hús (én disznót használtam)
- 2 cikk fokhagyma
- só, bors, piros paprika ízlés szerint
- egy maréknyi petrezselyem zöld
- 1 nagy doboz tejföl
- 2 ek. liszt

Elkészítés: 
A füstölt szalonnát kisebb kockára vágjuk és zsírjára pirítjuk abban az edényben amiben a levest készítjük. Félre húzzuk a tűzről, amíg a zöldségeket előkészítjük. (Én a visszamaradt apró kisült szalonna kockákat ki szoktam szedni és csak a zsírját hagyom vissza).
A hagymát pucoljuk és apróra felkockázzunk. A répákat szintén megpucoljuk, majd gyufa szál vékonyságúra felvágjuk.
Visszatesszük a tűzre az edényünket és a szalonna zsírjában megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt répákat, együtt is pároljuk őket kicsit. Megszórjuk piros paprikával és felengedjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha a leves már felforrt, akkor beletesszük az apró húsgombócokat. A gombócokhoz a darált húst sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kevés piros paprikát is szórunk bele, majd belereszeljük a megtisztított fokhagymákat is. Ezt jól összekeverjük és apró gombócokat formálunk belőle, amit a felforrt levesbe teszünk. Mire a gombócok megfőnek, addig a zöldség is finom, puha lesz.
A végén a tejfölt egy kisebb tálba kanalazzuk (hőálló legyen a tál), majd hozzákeverünk 2 ek lisztet. Csomó mentesre elkeverjük, majd a leves levéből merünk hozzá egy-egy merőkanálnyit, amivel mindig jól elkeverjük (hő kiegyenlítünk), majd az egészet a leveshez öntjük. Összeforraljuk és kész is.
Bugaci Leves

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése