péntek, május 24, 2013

A levesek királya...amolyan paraszt féleképpen

Azért mondom ezt a levest a "levesek királyának", mert ez a leves az, amit a gyerekek eddig még hírből sem hallottak és ennek ellenére ez az egyik kedvenc a köbön. A kislány például valami oknál fogva sosem lesz "kisördög" az asztalnál ha ez van a repertoárban :) Pillanatok alatt bekanalazza.
A levest én anyukámtól tanultam, hihetetlenül egyszerű, nem drága és hamar kész van, ráadásul még finom is. Egyszóval nálunk ő a levesek amolyan "paraszt királya".

Pergelt leves

Hozzávalók: 
- levestészta (ki milyet szeret...én most apró masnikat használtam)
- pár ek. olaj 
- hideg víz 
- 2-3 nagyobb vagy 4-5 közepes burgonya 
- pár zellerszál 
- 1 hagyma 
- só, bors, ételízesítő

Elkészítése: 
Egy magas edényben az olajra öntöm a száraz levestésztát és elkezdem pirítani, közben kavargatom, nehogy megégjen a tészta. Ha szép aranybarnára pirultak a tészták, akkor felöntöm hideg vízzel. Megpucolom a burgonyát és felkockázom, megmosom és a leveshez adom. A hagymát is megpucolom, keresztben bevágom, de nem teljesen. Ez is mehet a leveshez ( én egészben főzöm bele, mert a gyerekek nem szeretik a levesben úszkáló apró hagymadarabokat...így az íze megvan és utána kidobásra kerül). A leveshez adom még a megmosott, feldarabolt zellerszálat is. Sózom, borsozom ízlés szerint és teszek bele egy kevés ételízesítőt is. Közepes lángon kb. fél óra alatt elkészül a forrástól számítva. Ha a burgonya és a tészta is megpuhult, akkor kiveszem a hagymát és a zellerszálakat, amik kidobásra kerülnek. A leves tálalható. Aki szereti az tegyen hozzá erős paprikát...nagyon finom.
(Szándékosan nem írtam konkrét mennyiséget, ugyanis én ezt sosem méricskélem. Egyszerű leves, amit bárki meg tud főzni.)



A tészta megpirítva...


Ez pedig a kész leves. Egyszerű és nagyszerű. Próbáljátok ki :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése