A levest én anyukámtól tanultam, hihetetlenül egyszerű, nem drága és hamar kész van, ráadásul még finom is. Egyszóval nálunk ő a levesek amolyan "paraszt királya".
Pergelt leves
Hozzávalók:
- levestészta (ki milyet szeret...én most apró masnikat használtam)
- pár ek. olaj
- hideg víz
- 2-3 nagyobb vagy 4-5 közepes burgonya
- pár zellerszál
- 1 hagyma
- só, bors, ételízesítő
Elkészítése:
Egy magas edényben az olajra öntöm a száraz levestésztát és elkezdem pirítani, közben kavargatom, nehogy megégjen a tészta. Ha szép aranybarnára pirultak a tészták, akkor felöntöm hideg vízzel. Megpucolom a burgonyát és felkockázom, megmosom és a leveshez adom. A hagymát is megpucolom, keresztben bevágom, de nem teljesen. Ez is mehet a leveshez ( én egészben főzöm bele, mert a gyerekek nem szeretik a levesben úszkáló apró hagymadarabokat...így az íze megvan és utána kidobásra kerül). A leveshez adom még a megmosott, feldarabolt zellerszálat is. Sózom, borsozom ízlés szerint és teszek bele egy kevés ételízesítőt is. Közepes lángon kb. fél óra alatt elkészül a forrástól számítva. Ha a burgonya és a tészta is megpuhult, akkor kiveszem a hagymát és a zellerszálakat, amik kidobásra kerülnek. A leves tálalható. Aki szereti az tegyen hozzá erős paprikát...nagyon finom.
(Szándékosan nem írtam konkrét mennyiséget, ugyanis én ezt sosem méricskélem. Egyszerű leves, amit bárki meg tud főzni.)
(Szándékosan nem írtam konkrét mennyiséget, ugyanis én ezt sosem méricskélem. Egyszerű leves, amit bárki meg tud főzni.)
A tészta megpirítva...
Ez pedig a kész leves. Egyszerű és nagyszerű. Próbáljátok ki :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése