péntek, január 30, 2015

Tárkonyos krumpli leves

A sima krumpli levest is nagyon szeretjük, de ez a tárkonyos még azt is felülmúlja. A tárkony és a füstölt bacon (szalonna) még finomabbá teszi.

Tárkonyos Krumpli leves

Hozzávalók:
- 4 közepes krumpli
- 1 hagyma
- 4 cikk fokhagyma
- 1 csomag füstölt bacon (vagy szalonna)
- 2-3 répa
- 2-3 petrezselyem gyökér
- 2 húsleves (csirke leves) kocka-ez el is hagyható
- ízlés szerint só, bors
- 2 kiskanál friss, fagyasztott vagy szárított tárkony
- citromlé (vagy tárkonyos ecet)
Habaráshoz:
- 2-3 ek. liszt
- 3-4 dl tejföl (1 nagy pohár)

Elkészítés:
A bacont apróra felkockázom és pici olajon lepirítom abban a lábosban amiben a levest készítem. Hozzáadom a lereszelt fokhagymát, a megpucolt, felkarikázott répát és petrezselyem gyökeret és a megpucolt hagymát (én mindig egészben teszem bele, a végén pedig kiveszem). Együtt is pirítom kicsit, majd felöntöm vízzel. Sózom, borsozom, beleteszem a húsleves kockát (ez el is hagyható) és a tárkonyt. Mikor már majdnem megpuhultak a zöldségek, akkor hozzáadom a megpucolt és felkockázott krumplit és készre főzöm.
A tejfölt simára keverem a liszttel egy kisebb hőálló tálban, majd merőkanalanként keverek hozzá a forró levesből (hő kiegyenlítés). Visszaöntöm a leveshez és felfőzöm.
A végén citromlével vagy tárkonyos ecettel savanyítom. Ha szükséges, akkor utánafűszerezek.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése