szombat, július 05, 2014

Vargabéles, ahogy én készítem

Nagyon, nagyon rég szerettem volna vargabélest sütni. Nem rég eljött az ideje :) Igaz, meggy leves után ez volt a második és desszert egyben! Imádtuk...még a fiú is, pedig mazsola volt benne... :)

Vargabéles 

Hozzávalók: 
- 1 csomag réteslap (8 lapos)
- 25-30 dkg cérna metélt
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
- 4 tojás
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tejföl
- 10 dkg mazsola 
- 10 dkg sótlan vaj (nem margarin)
- 1 nagy citrom reszelt héja
- pici rum vagy rum aroma
- só
- porcukor a tálaláshoz

Elkészítés: 
A kimért cérna metéltet enyhén sós vízben nem túl puhára főzöm, leszűröm és egy tálban kevés vajjal elkeverve félreteszem.
A mazsolát meleg, rumos vízbe áztatom. A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem, majd a tojások fehérjéjét kemény habbá verem. A tojás fehérje habot óvatosan a tojás sárgájás részbe forgatom.
A túrót egy villával összetöröm, majd a cukros tojásos masszába forgatom. Belereszelem a megmosott citrom héját, hozzáadom a tejfölt és a lecsepegtetett mazsolát. Az egészet elkeverem a kihűlt cérna metélttel.
Egy jénai tálat kicsit kivajazok. A maradék vajat felolvasztom, ezzel kell majd lekenni a réteslapokat.
A réteslapok felével kibélelem úgy a jénai tálat, hogy a réteslap szélei kicsit túl lógjanak a jénai falán, minden réteslapot lekenek olvasztott vajjal. A túrós-tésztás masszát belesimítom, majd a lelógó szélekkel betakargatom.
A maradék 4 réteslapot is megkenem olvasztott vajjal és ezzel beborítom a vargabéles tetejét. Előmelegített sütőben, 160 fokon, 40-45 perc alatt szép pirosra sütöm. Szeletelés előtt mindenképpen hagyjuk kb. 30 percet pihenni, mert csak így szeletelhető szépen. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral a tetejét. 

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése