péntek, június 21, 2013

Apák napja

Igen, igen. Bizony ilyen is van. Azért hozták létre eme ünnepet, hogy az apaságot és a szülői szerepet is megünnepeljék, akárcsak az Anyák napján.
Kicsit szégyenlem magam, mert itt már eltelt ez a nap, de azért megírom a bejegyzést, ugyanis ezt nem egy egységes napon ünneplik a világon. Magyarországon, akárcsak Írországban június harmadik vasárnapján ünneplik. Tehát június 16. Apák napját tartottunk mi is :)
Amúgy itt az iskolákban ugyanúgy készítenek a gyerekek valami apróságot a tőlük telhető módon. A tavalyi évben a kislány egy papírból kivágott kis nyakkendőt vágott és színezett ki, illetve arra volt nyomtatva a kis versike is. (Azért közel 5 évesen nem semmi mutatvány lehetett). Itthon pedig finom csokis muffin készült a kicsik segítségével. Idén pedig már merészebbek voltak a gyerekek a suliban, ugyanis "fudge"-ot csináltak, azaz tejkaramellát. Ehhez mellékeltek egy kis versikét is.
Olyan aranyos volt a kislány mikor hazahozta a suliból. Hát nem mondhatnám, hogy titoktartó...lépten nyomon el-elszólta magát. Alig tudta kivárni a vasárnapot. Én dugtam el a kis csomagot természetesen. Ő pedig többször leellenőrizte, hogy de ugye a Daddy nem fogja megtalálni? Vasárnap készült szintén titokban és sebtiben a csokis-gesztenyés torta is. Nem volt semmi flanc...finom reggeli, amit a gyerekektől kapott ágyba...finom ebéd és vacsora (nem mintha máskor nem lenne finom...). Hát igen mindennek megvan a besorolása...az ebédnek is...hmm, jó volt, nagyon jó volt, vagy húúú ez, ez isteni volt... :)

A gyors készülődést szem előtt tartva krémport vettem (most a nagyon gasztrosok forduljanak el...), ami egyébként finom és nem volt semmi mű íze. A tortát 3 lapból sütöttem és a csokis, illetve gesztenyés krémmel töltöttem. A díszítgetés is elég hamar megvolt.

Csokis-gesztenyés torta
Apák napjára
 
Hozzávalók:

 A 3 tortalaphoz: 
- 3x 4 tojás
- 3x 4 ek. cukor
- 3x 4 ek. liszt
- 3x fél teáskanál sütőpor

A csokis krémhez:
- 1 csomag krémpor (én joghurtosat használtam)
- 150 g natúr joghurt
- 100 ml tej
- egy tábla tortabevonó csokoládé

A gesztenyés krémhez:
- 1 csomag krémpor
- 1 doboz mascarpone
- pár ek. natúr joghurt
- kevés tej
- 1 cs. gesztenye massza
- ízlés szerint porcukor
- ízlés szerint rumaroma

Díszítéshez:
- csokidíszek
- tejszínhab

A tortalapokat egyenként sütöttem meg. A tojások fehérjét kemény habbá vertem, ehhez kanalanként hozzáadtam a cukrot. A tojások sárgáját egyenként hozzákevertem a felvert habhoz. A lisztet elkevertem a sütőporral és kanalanként laza mozdulatokkal a tojáshoz kevertem. A tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral és beleöntöttem a masszát, elegyengettem, majd 180 fokon 10-15 percig sütöttem. Azét közben rá-rá néztem. Mind a 3 lappal így jártam el. Ha megvoltak mehettek hűlni.
Elkészítettem előbb a csokis krémet. A krémpor utasítása szerint kimértem a tejet és a joghurtot (én kevesebbet használtam, azt adtam meg a receptnél is), majd gőz felett megolvasztottam a csokoládét. Kézi mixerrel jól elkevertem a krémpor alapot és a kissé kihűlt csokit hozzáöntöttem folytonos keverés mellett. Ha összeállt a krém, mehet a hűtőbe. A gesztenyés krémnél a krémport, a mascarponét, kevés joghurtot és tejet elkevertem, majd hozzáadtam a kiengedett gesztenye masszát és a rumaromát, plusz némi porcukrot. Ezt is jól kikevertem, ügyelve arra, hogy ne legyen túl híg.
A kihűlt tortalapot megkentem a csokis krémmel, de hagytam belőle (kb. felét) erre a másik lap, amit a gesztenyés krémmel kentem meg, amiből szintén meghagytam kb a felét. A harmadik lap, majd ennek a tetejét tejszínhabbal kentem meg, szépen elsimítottam. A maradék krémeket egy erősebb zacskóba kanalaztam, majd a sarkukat levágtam és indulhat a díszítés. A torta oldalára nyomtam két nagyobb pöttyöt a csokis krémből, majd spatulával kicsit elhúztam, majd újabb két pötty, azt is elhúztam. Folytattam amíg körbe nem értem. Majd ugyanezt megcsináltam a gesztenyéssel is. A tetejére is nyomtam pár kis csillagot, majd csokoládé betűkkel kiraktam, hogy "Happy Father s Day". Pár kis csokoládé szívecske, amit a kislány pakolgatott rá és kész is.

Nem volt túl édes és túl krémesnek sem mondanám. A natúr joghurt miatt kicsit érdekesebb íze van, de nem mondanám, hogy elrontotta a csoki vagy a gesztenye élvezetét. Simán el lehet készíteni előző nap, mert azt vettük észre, hogy kifejezetten jót tesz neki az 1-2 nap hűtés...másnap, sőt harmadnapra is maradt és akkor volt a legfinomabb :) (DE ez csak azért fordulhatott elő, mert kevesen jutottunk rá...hárman maradtunk itthon egy fél tortával...a két kicsi és én).






 Ilyen krémport használtam.

Így utólagosan pedig BOLDOG APÁK NAPJÁT minden apukának, nagypapának, dédpapának...

Móra Ferenc: Este

Este van, este van,
Édesapa fáradt -
Aranyhajú lányom, 
te bonts nekem ágyat.

Szelíden te simítsd
puhára a vánkost,
ágyam szélire is, 
te ülj ide mármost.

Homlokomon a bú
nagyon elborongott,
kicsi száddal róla
leheld el a gondot.

Virágfejecskédet
hajtsd szívem fölébe,
nevess éjszakára 
csillagot beléje.

Mesélj is majd egyet
szegény apukádnak,
úgy mintha mesélnél
a hajasbabának.

"Volt egy szegény ember
nagy Meseországban,
nem volt mása csak egy
aranyhajú lánya."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése