csütörtök, november 15, 2012

Csokitorta...saját verzió

Az előző bejegyzés is torta volt, de van még mit bepótolnom ezen a téren és úgy gondoltam, hogy akkor kerüljenek fel egymás után.

Most sokak nagy kedvence, a csoki torta következik, de nem a megszokott bűn édes rossz krémmel és nem is az ilyen olyan tejszínes változata, hanem azzal a krémmel amit én kísérleteztem ki. A gyerekek és a párom sincsenek oda a habos, túl krémes sütikért, de ezt a fajta csoki tortát bátran süthetem bármikor, mert ezt szívest örömest "bevállalják".

Több alkalommal is készült, mindkettő ünnepre...az egyik a kicsi fiú úgymond ballagására (itt másképp vannak az osztályok), a másik pedig nagybátyám születésnapjára. De mindkét alkalomkor osztatlan sikere lett a családban.

Csokoládé Torta 

Hozzávalók: 

A piskóta laphoz: 
2 x 6 tojás
2 x 12 dkg cukor
2 x 12 dkg liszt
2 x 6-8 g sütőpor

Csokoládé krémhez: 
3 tojás sárgája
10 dkg porcukor
1 cs. étcsokoládés pudingpor (főzős)
3,5 dl tej
kb. 5 dkg margarin

Az alap főzött krémhez: 
1 tojás sárgája
1 ek. cukor
2 dl tej
2 ek. liszt
kb. 5 dkg margarin

Ízlés szerint lehet még bele tenni pár ek. porcukrot, kakaóport és margarint a jobb állag miatt.

Illetve ha valaki meg szeretné locsolni a piskótákat rumos vízzel, akkor 1-1,5 dl víz, 2 ek. porcukor és ízlés szerint rum aroma.

Egy 26 cm-es tortaforma, sütőpapír, díszítésnek ami nekünk tetszik.

Elkészítése: 

A piskóta laphoz a szokásos módon piskótát sütünk. Tehát a tojások fehérjéjét kemény habbá verjük és közben folyamatosan hozzáadagoljuk a 12 dkg cukrot, majd óvatosan egyenként a tojások sárgáját. Jól elkeverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük és ezt is óvatosan, laza mozdulatokkal a tojásos masszához keverjük. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a piskóta tésztánkat, elsimítjuk a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. Én tű próbát azért szoktam végezni...nekem valamiért mindig másképp süt a sütőm...de tényleg. Ha megsült, akkor rácsra téve kihűtöm és megsütöm a második lapot is ugyanígy.

A krémhez megfőzöm az alap főzött krémet, a tojás sárgáját elkeverem az 1 ek. cukorral. A tejet kimérem egy mixer pohárba, erre teszem a 2 ek. lisztet, majd jól összerázom. Ezt ráöntöm a tojásos alapra és sűrűre főzöm. Nem kell megijedni, csirizes kinézete miatt. Ha összeállt egy kis gombóccá az egész, akkor lehúzom a tűzről és beledobom az 5 dkg margarint és addig keverem, amíg a kis gombóc fel nem veszi azt. Kicsit nehézkes, de kitartó kevergetés meghozza a várt eredményt. Ha megvagyok, akkor hűlni teszem.
Amíg az alap hűl, addig megfőzöm a csokis részét. A 3 tojás sárgáját elkeverem a 10 dkg porcukorral. Az étcsokis pudingport összerázom a tejjel egy mixer pohárban és ráöntöm a tojásos alapra. Ezt szintén sűrűre főzöm. Ha megvagyok vele, akkor ehhez is dobok 5 dkg-nyi margarint és szintén jól elkeverem benne. Majd ezt a krémet is kihűtöm.
Miután mind a két krémem kihűlt, akkor összekeverem a kézi mixer segítségével és teszek még hozzá ízlés szerint 2-3 ek. porcukrot és 2 ek. kakaóport, illetve még annyi margarint, hogy nekem tetsző krémes állagot elérjem.

A kihűlt piskótákat meg szoktam locsolni egy kicsi vízben elkevert rum aromával (mert a gyerekek is esznek belőle..., de ha csak felnőttnek készül, akkor lehet rendes sütőrumot is használni). Egy kicsi tálkába teszek kb.1-1,5 dl vizet, 2 ek. porcukrot és ízlés szerint rum aromát. Ezzel az eleggyel óvatosan, a kezem segítségével locsolom meg az alsó és a felső lapot is, arra azért vigyázva, hogy ne áztassam el őket. Majd szépen betöltöm a tortát, hagyok a bevonására is krémet. A külsejét is szépen bevonom, majd a nekem tetsző módon szépen feldíszítem.
Egy pár óra a hűtőben, az ízek összeérése végett.

Szerintem csoki imádóknak kötelező kipróbálni, mert nagyon finooom....mmmm :)

Ez volt a kicsi fiúé.

 Ez pedig a nagybátyámé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése