hétfő, szeptember 17, 2012

Ilyen a sors...Csupros tészta

Ilyen a sors... :)
Egyszerűen muszáj megosztanom, hogy a tegnapi recept közzététele sem ment simán...Én kis naiv :)
Először jött a Párom, hogy akkor ugye megnyírom...Utána jött a nagyfiú, hogy őt is...majd a harmadik...Nah de legalább ez is letudva egy darabig :)

Süti recept következik...Nézzétek el nekem, hogy nem valami összeszedett módszer alapján teszem közzé a recepteket, hanem ahogy "úgymond" nekem jólesik.

Mikor gyerek voltam, akkor Anyukám sokszor sütött nekünk Csupros tésztát...Senki ne gondoljon semmi extra dologra...A csupor a mai normál bögrének felel meg.
Ahol én gyerekeskedtem egy darabig, ott a süteményt nemes egyszerűséggel csak tésztának hívták. Emlékszem rá, hogy hol diót, hol valamilyen gyümölcsöt tett bele, vagy csak egyszerűen úgy hagyta. Egy pohár tejjel a legfinomabb :)
Ma pedig már én sütöm a gyerekeknek...és még mindig oda, abba a konyhába repít vissza az idő, ahol nekünk sütötte Anyu :)
Gyors, a sütési időt leszámítva...és nagyon kiadós sütemény.

Csupros tészta

Hozzávalók:

3 egész tojás
2 csupor (normál bögre) cukor
1 csupor olaj
1 csupor tej
1 egész citrom leve és héja
2 kk. szódabikarbóna
1 kk. ételecet
4 csupor liszt

Ízlés szerint lehet még bele tenni durvára vágott diót, mazsolát vagy akár valamilyen gyümölcsöt. Szerintem a meggy vagy a cseresznye a legfinomabb benne.
A tésztát akár ketté is lehet osztani és az egyik felét 2 ek. kakaóporral lehet színezni.

Elkészítése:
A tojásokat jól kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat. Jól elkeverjük, majd a tejet is hozzákeverjük. A citrom levét és héjat is az alaphoz keverjük. A 2 kk. szódabikarbónát szórjuk a massza tetejére, hogy ne süllyedjen el és erre öntsük az 1 kk. ételecetet, hogy felpezsegjen a szódabikarbónával.
Majd egyenként keverjük hozzá a 4 csupor lisztet is.
Itt tehetjük hozzá, azt amit szeretnénk. Diót, mogyorót, mazsolát, lisztbe forgatott meggy vagy cseresznye szemeket. Esetleg aszalt gyümölcsöt.
Egy tepsit (normál méretű) vajazzunk és lisztezzünk ki. Ebbe mehet a masszánk fele, a másik feléhez keverjünk hozzá 2 ek. kakaóport és ezzel úgymond márványozzuk meg a fehér részét.
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45-50 percig. Tűpróbával ellenőrizni  kell. Ha a teteje esetleg nagyon pirulna, akkor le lehet takarni alufóliával.
( A közepe nekem mindig kicsivel jobban megemelkedik mint a szélei, de ez nem ront az összképen).

Majd hagyjuk kihűlni és nekünk tetsző módon szeletelhetjük is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése